Mjesec dana pritvora
10

Žalba odbrane: Hrkalović u pritvoru zbog Vučićevih medija

R. D.
Dijana Hrkalović (Foto: Beta)
Dijana Hrkalović (Foto: Beta)
Advokati Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP-a Srbije, uložili su žalbu na rješenje kojim joj je određen pritvor ističući da se sud prilikom odlučivanja nije vodio pravničkim rezonovanjem i Zakonom o krivičnom postupku.

Odluka o pritvoru donijeta je iz vanprocesnih razloga, a koji su javno poznati i koji se svakodnevno pojavljuju u "provladinim medijima", navodi se u žalbi, piše beogradski Danas.

Kako su istakli branioci Dijane Hrkalović, prema navodima krivične prijave koja je podnijeta protiv nje, a koja je sumnjiči za krivično dijelo trgovina utjecajem, ona se tereti da je izdavala nezakonite naloge bivšem šefu Službe za specijalne istražne metode Dejanu Milenkoviću Bagziju, koje je on posle prenosio policijskim inspektorima koji su pozvani kao svjedoci u ovoj istrazi. Ove okolnosti, prema mišljenju odbrane, rješenje o određivanju pritvora čini neprihvatljivim sa stanovišta zdravog razuma.

"Naime, svjedoci čije je saslušanje predloženo nisu svjedoci djela Dijane Hrkalović, nego svjedoci djela Dejana Milenkovića protiv koga se takođe vodi istraga i koji je, na saslušanju u policiji, sa braniocem, priznao ovo djelo", navodi se u žalbi uz konstataciju da se Milenković brani sa slobode.

Branioci podsjećaju na činjenicu da Hrkalović već dvije godine ne radi u policiji, niti ima ikakav društveni utjecaj, pa je samim tim nezamislivo kako ona može da utiče na osam aktivnih inspektora MUP-a.

"Tražimo od vanraspravnog vijeća da primjeni zakon i da preinači prvostepeno rješenje, jer su policijski inspektori, kao i ostalom sudije i tužioci, školski primjer lica na koje okrivljeni ne može da utiče. Ne postoji nijedan slučaj u sudskoj praksi od 1945. godine do danas da je neki okrviljeni bio u pritvoru da ne utiče na policijske inspektore, koji uz to, treba da svjedoče o svojim razgovorima sa trećim licima", stoji u žalbi.