Regija
0

Zaključci sastanka lidera u okviru procesa "Brdo -Brioni"

FENA
Lideri uključeni u proces Brdo - Brioni održali su danas sastanak u Budvi. U diskusiji na plenarnoj sjednici ponovili su opredijeljenost za članstvo u EU kao garanciju za održavanje mira i stabilnosti u regiji.

Lideri su izrazili i posvećenost saradnji u rješavanju svih političkih i ekonomskih pitanja putem otvorenog i stalnog dijaloga.

Lideri se slažu da dalje doprinose stvaranju jedne stabilne i prosperitetne regije. Treba se suzdržati od bilo kakve retorike ili aktivnosti koje bi doprinosile povećanju napetosti.

Proces proširenja pokazao se kao efikasan mehanizam za transformiranje i moderniziranje zemalja koje su se prijavile za članstvo, kako bi im bio omogućen prijem u EU.

Međutim, to ne može zamijeniti odgovornosti samih zemalja da osiguraju implementiranje ambicioznih strukturalnih reformi, ojačaju vladavinu prava i razriješe preostala otvorena bilateralna i regionalna pitanja među zemljama Jugoistočne Evrope.

"Poteškoće s kojima se suočavaju neke zemlje u regiji, u smislu pravovremenog ispunjavanja uspostavljenih kriterija, usporavaju proces pristupanja i usporavaju dinamiku unutrašnje konsolidacije regije; kao posljedica ovakvo stanje hrani osjećaj razočarenja kod stanovništva i pruža plodno tlo za populizam, koji se oslanja na reviziju neriješenih političkih i međuetničkih tenzija", ističe se.

To dalje, kako se navodi, utječe na podršku proširenju EU kod zemalja članica EU i tako konsolidira ovaj začarani krug. Osim usporavanja procesa proširenja, postojeća ekonomska kriza i tekući globalni izazovi u oblasti sigurnosti, posebno radikalizmi, čine ovu regiju još ranjivijom za vanjske destabilizujuće faktore.

"Stoga je neophodno povećati političku uključenost Evropske unije, kad je u pitanju proces proširenja i iznova postaviti pitanje proširenja visoko na političkom dnevnom redu EU", dodaje se.

Imajući na umu da je ovoj regiji potrebna ažurirana dugoročna strategija, lideri u okviru procesa "Brdo-Brioni“ izražavaju opredijeljenost što doprinosi kreiranju jasne vizije i plana za osiguranje stabilnosti Jugoistočne Evrope u okviru EU.

"Proces proširenja mora postati sveobuhvatniji. Uz unaprijeđenu regionalnu saradnju, regionalni forumi na visokom nivou treba da podrže zemlje učesnice u uspostavi operativnih tržišnih ekonomija koje imaju održiv ekonomski razvoj, pomognu u uspostavi klime za investiranje u regiji, te razviju transportnu i energetsku infrastrukturu i promoviraju vladavinu prava. Kao što je ranije navela Evropska komisija i ponovilo Vijeće u svojim zaključcima, poboljšano poslovno okruženje i bolja međusobna povezanost zemalja u regiji, kao i njihova povezanost s EU, postali su važni elementi napora EU ka proširenju, kojima se postiže održivi razvoj i osigurava zapošljavanje, posebno zapošljavanje mladih. Jedan poboljšani program mobilnosti mladih, uključujući više stipendija i mogućnosti za profesionalne obuke, također bi trebalo da predstavlja sastavni dio novog angažmana EU u regiji", navodi se.

Lideri podržavaju zajedničke univerzitetske programe i programe razmjene studenata zemalja regije i EU. U tom smislu, lideri procesa "Brdo-Brioni“ nastavit će davati podršku i razrađivati Pozitivni program za mlade na zapadnom Balkanu, koji je iniciran u okviru procesa "Brdo-Brioni" i pokrenut uz pomoć Evropske komisije na sastanku ministara vanjskih poslova 23. aprila ove godine u mjestu Brdo, čija implementacija će biti nastavljena na Summitu zapadnog Balkana u Beču. U tom smislu, lideri prepoznaju projekt "Dijalog za budućnost" i ohrabruju njegovo širenje na Jugoistočnu Evropu.

Lideri prepoznaju potrebu da različite regionalne inicijative budu koordinirane i da među njima bude osigurana koherentnost.

Regionalni forumi i inicijative predstavljaju dodatni mehanizam za traženje svima prihvatljivih rješenja za otvorena politička pitanja putem stalnog političkog dijaloga.

Evropska komisija i Služba za vanjske poslove EU (European External Action Service - EEAS) treba da koriste politički utjecaj i pomognu u skladu s potrebama.

Debata među liderima još jednom je naglasila potrebu da bude organiziran skup EU na visokom nivou, na kojem će EU iznova potvrditi opredjeljenja i konkretizirati svoj pristup da održava stabilnost i prosperitet regije putem novog pristupa proširenju EU.

Lideri su se složili da upute pismo predsjedavajućem Evropskog vijeća, u kojem će ga pozvati da održi poseban skup Evropskog vijeća o budućnosti proširenja.

Lideri procesa "Brdo-Brioni" pozdravljaju napredak Crne Gore u pregovorima o pristupanju EU. Dalji napredak u oblasti vladavine prava, koji će voditi ka vidljivim rezultatima na terenu u Crnoj Gori, pomoći će unapređenju pregovora o pristupanju te zemlje EU.

Albanija, Hrvatska i Slovenije daju snažnu podršku članstvu Crne Gore u NATO savezu, kao snažnom podsticaju regionalnoj stabilnosti.

Lideri pozdravljaju ambiciju nove vlade u BiH da provede socio-ekonomske reforme i poboljša demokratsku optimizaciju pravnih i političkih sistema, u skladu s novim pristupom postavljenim od Evropske unije.

Lideri prepoznaju i potrebu za stalnim aktivnim angažmanom Evropske unije na najvišem političkom nivou, s ciljem davanja podrške implementaciji potrebnih reformi da bi se osiguralo da BiH nastavi svoj pravac ka Evropskoj uniji.

Lideri podstiču Bosnu i Hercegovinu da odmah počne s implementacijom plana inicijalnih reformi i podnese zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, čim ostvari neki napredak na planu reformi.

Albanija, Hrvatska i Slovenija također podržavaju napredak BiH ka članstvu u NATO paktu tako što joj odobravaju aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP).

Lideri prepoznaju važnu ulogu koju igra Srbija u regionalnoj stabilnosti i pozdravljaju tekuće pregovore o članstvu.

Lideri razumiju da progres, u skladu s okvirima pregovora o članstvu, uključujući i potpunu implementaciju Beograd - Priština dogovora, će omogućiti da otpočne prvo poglavlje pregovora s EU čim prije.

Lideri prepoznaju konstruktivnu ulogu Albanije u regionalnoj saradnji i podržavaju otvaranje pregovora o pristupanju, uz razumijevanje da se određeni uvjeti, posebno oni koji se tiču vladavine prava, ispune na vrijeme.

Lideri pozdravljaju činjenicu da je Vijeće počelo raspravu o Prijedlogu odluka za potpisivanje i zaključivanje Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom i raduju s njegovom potpisivanju, zaključivanju i stupanju na snagu u što kraćem roku.

Lideri naglašavaju važnost implementacije Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju i potrebnih reformi vezanih za to. Također je važno da Kosovo nastavi dijalog sa Srbijom i ostvari napredak u normaliziranju odnosa između Beograda i Prištine.

Lideri prepoznaju da je ostvaren napredak u ispunjavanju kriterija za liberalizaciju viznog režima i podstiču Evropsku komisiju da ubrza taj proces.

Lideri procesa "Brdo-Brioni" pozdravljaju angažman EU u stabilizaciji trenutne političke situacije u Makedoniji, s ponovnim uspostavljanjem dijaloga i obnavljanjem povjerenja u institucije kroz fer i legitimne istrage optužbi.

"Fer, kredibilna i transparentna istraga događaja u Kumanovu je neophodna. Stoga, lideri procesa "Brdo-Brioni" očekuju da će naredni sastanak političkih lidera iz Makedonije i Bruxellesa donijeti konačno i trajno rješenje trenutne političke krize", navodi se.

Rješenje političke krize, zajedno s potpunim preporukama s terena o vladavini prava, nezavisnosti pravnog sistema i slobode medija, vodili bi ka nastavku integracije zemlje ka EU i NATO-u.

Lideri pozdravljaju namjere predsjednika Slovenije i Hrvatske da posjete Skoplje i doprinesu ponovnom uspostavljanju političkog dijaloga i prevladavanju trenutne političke krize.

U pogledu Konferencije o klimatskim promjenama Pariz 2015, davanje od EU predviđenih i na nacionalnom nivou određenih doprinosa globalnom dogovoru je važan politički signal u podršci ambicioznom, univerzalnom i pravomoćnom ugovoru, koji se odnosi na sve strane.

Lideri ukazuju da će pravovremeno saopćiti svoje predviđene i na nacionalnom nivou određene doprinose pred Konferenciju u Parizu.

"Lideri su se složili da BiH bude domaćin sljedećem proces summitu 'Brdo-Brioni' ", saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.