Turska i Srbija
0

Zajednički rad na uspostavljanju stabilnosti na Balkanu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turska i Srbija su spremne da zajedno rade na uspostavljanju stabilnosti i mira na Balkanu i zalažu se za unapređenje uzajamne ekonomske saradnje, izjavio je u Ankari ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu, poslije razgovora sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem, prenose agencije.

Ministra Jeremića, koji je u jednodnevnoj posjeti Turskoj, primio je danas i predsjednik Abdulah Gul.

Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i Srbije, koji će značajno doprinijeti unapređenju ekonomske saradnje, bit će iduće sedmice ratificiran u turskom parlamentu, izjavio je ministar Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Davutoglu je je također naglasio da će dvije zemlje zajedno raditi na nekoliko infrastrukturnih projekata u Srbiji, prenijela je turska zvanična novinska agencija Anadolija.

Šef turske diplomatije je obavijestio novinare da je u razgovoru bilo riječi o saradnjiu dvije zemlje u regionu, pogotovo u rješavanju političke krize u Bosni i Hercegovini.

Prema Anadoliji, ministar Jeremić je istakao da je razgovor sa kolegom Davutogluom bio koristan i naglasio da Srbija sa Turskom dijeli "iste vizije u vezi sa uspostavljanjem stabilnosti i mira na Balkanu“.

Dvije zemlje zajedno rade na rješavanju problema u regionu i odlučne su da doprinesu ekonomskom prosperitetu Balkana, rekao je Jeremić, prenijela je agencija.