Regija
64

Zajednička izjava Vučića i Rame: Bekim Fehmiu je dokaz da jedni druge možemo razumjeti

Piše: S. H.
U Beogradu je danas otvoren treći po redu festival "Mirdita, dobar dan", na kojem će biti predstavljena kulturna i društvena scena Kosova. Tim povodom premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer Albanije Edi Rama dali su zajedničku izjavu o legendarnom glumcu Bekimu Fehmiu, kao sponi i dokazu dobrih odnosa između Srba i Albanaca.

"Želimo da odamo priznanje idejama velikog umjetnika i humaniste Bekima Fehmiua povodom 80 godina od njegovog rođenja. Bekim je ostavio neizbrisiv trag i među Albancima i među Srbima. Njegov život i umjetnost kroz koju je živio pokazali su nam da možemo jedni druge da razumijemo, da možemo da učimo jedni od drugih, da smo povezani i da zajedno treba da gradimo prosperitetnu budućnost za buduće generacije.

Bekim Fehmiu je dokaz da koje god puteve u životu da odaberemo, kako bi povezali naša dva naroda, oni će uvijek biti blagotvorni i za jedne i za druge", navodi se u zajedničkoj izjavi Vučića i Rame.

Inspiracija za pokretanje festivala bio je Fehmiu, kao Albanac rođen u Sarajevu a život je skončao u Beogradu. Fehmiu je simbol zajedničke prošlosti, nesporazuma i uspjeha. Prvi je glumac iz istočne Evrope koji je za vrijeme Hladnog rata glumio u Hollywoodu.

Cilj festivala je da se promoviše kulturna scena Kosova kroz filmove, pozorište, muziku i druge oblike umjetnosti. Također, bit će organizovane i javne rasprave gdje će se kritički ispitati odnosi Srbije i Kosova sa stanovišta naslijeđa iz prošlosti, kao i perspektive za saradnju iz oblasti privrede, trgovine, obrazovanja, sporta i općenito društva.