Problem imena
9

Zaev: Moguć ulazak u NATO i EU pod nazivom FYROM

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Makedonski premijer Zoran Zaev nagovijestio je danas da bi njegova zemlja mogla ući u NATO i Europsku uniju pod imenom koje se koristi u Ujedinjenim narodima Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, kako bi se okončao dugogodišnji spor s Grčkom zbog kojeg su blokirane težnje Skoplja ka euroatlantskim integracijama.

Zaev, koji je stupio na dužnost 1. lipnja, posjetio je u Bruxellesu sjedišta Europske unije i NATO saveza, u novom pokušaju da riješi spor s Atenom, i tom prilikom poručio da će nova makedonska vlada "primijeniti sve moguće mjere kako bi zemlju približila članstvu", prenosi Tanjug.

"S oznakom FYROM (BJRM - Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija) možemo postati članica NATO-a", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za medije s glavnim tajnikom Saveza Jensom Stoltenbergom, govoreći o službenom nazivu Makedonije u Ujedinjenim narodima.

Makedonija taj naziv koristi i u Europskoj uniji , ali Skoplje naglašava da je to samo privremeno ime.

Stoltenberg je istaknuo kako rješenje spor u vezi s imenom "mora biti postignuto u okviru Ujedinjenih naroda, između Makedonije i Grčke".

"Istovremeno, željeli bismo naglasiti da pozdravljamo veoma jasnu poruku nove vlade da će intenzivirati dijalog s Grčkom", rekao je Stoltenberg.

Zaev je u Bruxellesu izrazio želju za izgradnjom veza s Grčkom kako bi se našlo rješenje za spor koji koči pokušaje Makedonije da se približi Europskoj uniji i NATO-u.

"Znam da bi, kada bismo imali prijateljske odnose i dobar pristup, rješenje bilo izvodljivo", rekao je novi makedonski premijer novinarima, na zajedničkoj konferenciji s povjerenikom EU za proširenje Johannesom Hahnom.

Zaev je dodao da zna da će građani Grčke, koje je nazvao prijateljima njegove zemlje, posredstvom svoje vladajuće partije i oporbenih stranaka, također, pomoći Makedoniji na putu ka euroatlantskim integracijama.

Hahn je izjavio da će Europska komisija učiniti sve da se Makedonija vrati na put pristupnih pregovora, ali da nova vlada nije dovoljan argument za preporuku za pregovore za članstvo.

On je, uoči susreta sa Zaevom, rekao da Bruxelles očekuje neophodne reforme i rješenje spora oko imena Makedonije.

Upitan o priključenju Makedonije NATO i promjeni imena, Hahn je rekao da je o tome suviše rano govoriti, te dodao da će Bruxelles učiniti sve da omogući pregovore ako Skoplje pokaže napredak u dovoljnoj mjeri.