Sud u Beogradu
12

Za zločine na Ovčari kod Vukovara potvrđene kazne za osam osoba, četvorica oslobođena

FENA
Foto: Jutarnji.hr
Foto: Jutarnji.hr
Žalbeni sud u Beogradu potvrdio je presudu na zatvorske kazne od pet godina do maksimalnih 20 godina zatvora za osmero zbog zločina na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991. godine, a zbog nedostatka dokaza i proturječnih iskaza svjedoka-suradnika, četvorica su pravomoćno oslobođena, objavljeno je na web stranici tog suda.

Odjel za ratne zločine žalbenog suda u Beogradu, odluku objavljenu u subotu donio je 24. novembra 2017., potvrdivši prvostepenu presudu Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću, Predragu Milojeviću i Goranu Mugoši na po 20 godina zatvora.

Pravomoćnom presudom preinačena je prvostupanjska presuda, samo u dijelu odluke o kazni Nadi Kalabi i Ivanu Atanasijeviću (koji je u međuvremenu promijenio ime u Ivica Husnik), tako što je Kalaba osuđena na 11 godina zatvora, a Husnik na 15 godina.

Sud je prvostepenu presudu preinačio i Miroslavu Đankoviću i Saši Radaku i umjesto ranijih 20 osudio ih na po pet godina zatvora za zločin protiv ratnih zarobljenika, prenosi Hina.

Zbog nedostatka dokaza drugostepenom presudom su od optužbe za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika oslobođeni Jovica Perić, Milan Vojnović, Milan Lančužanin i Predrag Dragović, dok je protiv Đorđa Šošića posebnim rješenjem suda proces obustavljen jer je preminuo tijekom žalbenog postupka.

Prvostepenom presudom Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu od 12. marta 2009. godine zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Ivan Atanasijević, Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Saša Radak osuđeni su na kazne zatvora u trajanju od po 20 godina, Milan Vojnović na 15 godina, Jovica Perić na 13, Nada Kalaba na devet, Milan Lančužanin na šest, a Goran Mugoša i Predrag Dragović na kaznu zatvora u trajanju od po pet godina.

Za sudjelovanje u zločinu protiv 200 ratnih zarobljenika na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara u decembru 1991. godine, srbijansko tužiteljstvo od početka sudskog procesa optužilo je 20 osoba, od kojih je 15 prije žalbenog postupka bilo osuđeno na ukupno 207 godina zatvora.

Beogradski Žalbeni sud po drugi puta razmatrao je žalbe na prvostupanjsku presudu, nakon što je ranije usvojen zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Prethodno je 14. septembra 2010. Žalbeni sud potvrdio većinu prvostepenih presuda za zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara.

Na poljoprivrednom dobru Ovčara 21. novembra 1991. su, prema optužnici, mučena i ubijena najmanje 193 ratna zarobljenika, a za ubistvo više od 200 hrvatskih civila, Tužilaštvo za ratne zločine optužilo je 20 okrivljenih među kojima je njih 15 je osuđeno na ukupno 207 godina zatvora, a petero je oslobođeno optužbi.

U obrazloženju drugostupanjske presude navodi se da su u razmatranju žalbi i ponovnom odlučivanju u odnosu na osuđujući dio prvostupanjske presude "izvedeni određeni dokazi (saslušani su svjedoci-suradnici, pribavljeni transkripti iz Haškog tribunala iz predmeta Mrkšić i drugi dokazi), nakon čega je donijeta presuda u ovoj pravnoj stvari".

"S obzirom na to da se u ovom postupku optužnica protiv okrivljenih Jovice Perića, Milana Vojnovića, Milana Lančužanina i Predraga Dragovića temeljila na relativno malo dokaza, kao i u odnosu na Sašu Radaka i Miroslava Đankovića za pojedina djela, sud je morao postaviti određeni standard u pogledu dokazanosti određenih činjenica", navodi se u obrazloženju.

Dalje je objašnjeno kako se "u najvećem dijelu, optužnica temeljila na iskazima dva svjedoka-suradnika koji su nesporno sudjelovali, ali su postojale određene nesuglasnosti u njihovim iskazima", pa je u konkretnom slučaju Sud "pošao od standarda da nije dovoljno da se iskazom samo jednog svjedoka-suradnika dokazuje sudjelovanje nekog optuženog u određenom djelu, već je potrebno da sudjelovanje" potvrđuju ili oba svjedoka-suradnika ili da se osim iskaza jednog svjedoka-suradnika "to dokazuje još nekim dokazima".

"U tom smislu je sud u odnosu na neke od optuženih izostavio pojedina djela koja nisu bila dokazana, a određene okrivljene za koje nije bilo dovoljno dokaza oslobodio od optužbe", navodi se u obrazloženju Žalbenog suda u Beogradu u slučaju Ovčara.