Dobili niz novih uslova
0

Washington razočaran što Beograd ne ispunjava obećanja

SRNA
Politički analitičar Obrad Kesić smatra da su odnosi SAD i Srbije "u fazi napetosti" zbog sjevera Kosova i barikada, te da je Washington razočaran što Beograd odugovlači sa ispunjenjem nekih ranije datih obećanja.

Kesić je rekao za "Glas Amerike" da su sjever Kosova i barikade za Washington glavni izazov na Balkanu, te da su SAD očekivale da Srbija "ispuni obećanja koja je dala ranije, ali ne za barikade, već za mnogo krupnija pitanja".

On je ocijenio da je stav Washingtona da je Srbija dala obećanje u posljednjih godinu dana da će ukinuti paralelne institucije i da će jednostavno da reguliše odnose sa Prištinom do te mjere da Priština može da učestvuje na međunarodnim skupovima. 

Prema njegovim riječima, na taj način bi se ušlo u period nekog novog "statusa quo", gdje Srbija i Priština uživaju neku normalizaciju odnosa bez zvaničnog priznanja. Kesić je rekao da su SAD su sada razočarane što se odugovlači sa ispunjenjem tog obećanja. 

Govoreći o integracijama, Kesić je  naveo  da odnosi Srbije i EU najprije moraju da se sagledaju u kontekstu krize koja pogađa Uniju. 

"Postoji veliki znak pitanja što se tiče sudbine EU i to je predmet velike rasprave, čime se otvara niz drugih pitanja, koja su mnogo značajanija za budućnost te ogranizacije. U tom kontekstu, normalno je da sa ekonomskom krizom i nesigurnom budućnošću Unije ne postoji raspoloženje u Briselu za dalje proširenje", smatra on.

Kesić je ocijenio da je Srbija  od Njemačke dobila niz novih uslova, među kojima je uklanjanje barikada na sjeveru Kosova "možda i najnevažnije".
"Pre svega, riječ je o paralenim institucijama, a onda o asimiliciji sjevernog Kosova pod autoritet i vlast Prištine. To je vrlo krupno pitanje pa Srbija i ako ispuni sve što se očekuje, nema garancije da će napredovati, odnosno postići status kandidata. Šta to znači pod sadašnjim okolnostima, to niko ne može jasno da objasni", kaže Kesić.