Srpski ministar
49

Vulin kritikovao Ashdowna: On je sistemski radio na urušavanju RS-a

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin kritikovao je nekadašnjeg visokog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna zbog stava da je opasna promjena granica na Balkanu i upitao ga kako to da ona nije bila opasna kada je razbijena Јugoslavija, a granice iscrtavane po nacionalnom tijelu Srba.

Vulin je rekao da je Ashdown zapamćen kao visoki predstavnik u BiH koji je sistematski radio na urušavanju Republike Srpske i na smanjivanju njenih prava kao i ukidanju institucija.

"On kaže promjene granice su opasne, a nisu bile opasne kada su nam otimali Kosovo, nisu bile opasne kada ste nas bombardovali, nisu bile opasne kada ste razbijali Јugoslaviju", rekao je Vulin.

Vulin je ponovio da se zalaže za razgraničenje Srba i Albanaca na Kosovu i za, kako je rekao, zaustavljanje širenja "velike Albanije".

"Dokle god se to ne riješi, Albanci će imati taktičku prednost da određuju kada će se izazivati sukobi i kada će izazivati nestabilnost... I mi ćemo uvijek morati da reagujemo, i mi kojima nije ni do rata ni do sukoba uvjek ćemo morati da budemo tu i da politiku fokusiramo isključivo na to da odgovorimo albanskoj politici", rekao je on.

Vulin je rekao da je zvanični Beograd praktičan i realan i da će uvijek braniti svoj narod.

"Moramo uvijek da razmišljamo o svim Srbima, ne samo o Srbima koji žive na prostoru Kosova ili u Beogradu i šta je najbolje za sve njih", rekao je on, istakavši da je za sve njih najbolje da Srbija bude jaka država Srbija.

Prema njegovim riječima, bude li Srbija slaba država neće biti ni Republike Srpske i neće biti Srba na Kosovu.

Vulin je ponovio i da se Beograd protivi formiranju nekakve vojske Kosova kada postoji rezolucija Vijeća sigurnosti UN 1244 i Kfor koji je u stanju da garantuje sigurnost na Kosovu i Metohiji.