{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vukčević: Pokrećemo nove istrage za ratne zločine

F
31.10.2011. u 14:50
0
8
Vukčević: Pokrećemo nove istrage za ratne zločine
0
Vukčević: Pokrećemo nove istrage za ratne zločine
Vladimir Vukčević
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je procesuiranje ratnih zločina jedna od ključnih obaveza Srbije i najavio da će pokretati nove istrage i nastaviti krivični progon osumnjičenih na prostoru bivše Jugoslavije.
"Okončanje akcije hapšenja haških optuženika obavezuje Tužilaštvo da i dalje odlučno istraje u sprečavanju politike nekažnjivosti, jer samo tako možemo da ponudimo bolju budućnost generacijama koje dolaze", rekao je Vukčević na konferenciji za novinare povodom završetka projekta "Pravda i ratni zločini", koji je finansirala EU sa oko četiri miliona eura.

On je rekao da je 12 mladih pravnika tokom trajanja projekta - godinu i po dana provelo na obuci u Tužilaštvu za ratne zločine i značajno doprinijelo istraživanju predmeta "Odgovornost medija za ratne zločine".

Povodom tog predmeta za oko mjesec dana bit će predstavljena knjiga od 200 strana koja govori o ključnim događajima i akterima programa koji su učestvovali u ratnoj kampanji, naveo je Vukčević, podsjećajući na, kako je rekao, "čuveni Dnevnik RTS-a", kao i TV Novi Sad.

Vukčević je naveo da su po zahtjevu Tužilaštva ključni transkripti sa suđenja pred Haškim tribunalom dostavljeni Srbiji upravo zahvaljujući projektu "Pravda i ratni zločini", što je, kako je naveo, doprinijelo tužilaštvu da dođe do novih dokaza, informacija, svjedoka ili dokaza.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić najavio je da će nastavni plan i program za obuku budućih tužilaca i sudija, koji je nastao u okviru Projekta, biti uključen u nastavni plan Akademije.

"Time šaljemo jasnu poruku da ratni zločini ne zastarijevanju i da će svi osumnjičeni koji kad budu nađeni biti i procesuirani", rekao je Vujić i izrazio nadu da neće biti novih ratnih sukoba i novih ratnih zločinaca kojima treba suditi.

Sudija Apelacionog suda Siniša Važih najavio je intenziviranje suđenja za ratne zločine, jer, kako je rekao, dokazi nestaju, a svjedoci stare.

Šef političkog tima Delegacije EU u Srbiji Tomas Njoki rekao je da je Projekt osigurao pravosudne institucije s veoma "važnim alatom" koji će doprinijeti daljnjem jačanju domaćih kapaciteta i stručnosti rada u oblasti ratnih zločina i da isporuče pravdu u skladu s međunarodnim standardima".

Regionalna koordinatoric Projekta Romana Sveiger napomenula je da je nastavni plan iskorišten za obuku u cijeloj regiji i izrazila nadu da će on pomoći jačanju kapaciteta pravnika koji rade na slučajevima ratnih zločina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: