{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vukčević: Pokrećemo nove istrage za ratne zločine

F
31.10.2011. u 14:50
0
8
Vukčević: Pokrećemo nove istrage za ratne zločine
0
Vukčević: Pokrećemo nove istrage za ratne zločine
Vladimir Vukčević
Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas da je procesuiranje ratnih zločina jedna od ključnih obaveza Srbije i najavio da će pokretati nove istrage i nastaviti krivični progon osumnjičenih na prostoru bivše Jugoslavije.
"Okončanje akcije hapšenja haških optuženika obavezuje Tužilaštvo da i dalje odlučno istraje u sprečavanju politike nekažnjivosti, jer samo tako možemo da ponudimo bolju budućnost generacijama koje dolaze", rekao je Vukčević na konferenciji za novinare povodom završetka projekta "Pravda i ratni zločini", koji je finansirala EU sa oko četiri miliona eura.

On je rekao da je 12 mladih pravnika tokom trajanja projekta - godinu i po dana provelo na obuci u Tužilaštvu za ratne zločine i značajno doprinijelo istraživanju predmeta "Odgovornost medija za ratne zločine".

Povodom tog predmeta za oko mjesec dana bit će predstavljena knjiga od 200 strana koja govori o ključnim događajima i akterima programa koji su učestvovali u ratnoj kampanji, naveo je Vukčević, podsjećajući na, kako je rekao, "čuveni Dnevnik RTS-a", kao i TV Novi Sad.

Vukčević je naveo da su po zahtjevu Tužilaštva ključni transkripti sa suđenja pred Haškim tribunalom dostavljeni Srbiji upravo zahvaljujući projektu "Pravda i ratni zločini", što je, kako je naveo, doprinijelo tužilaštvu da dođe do novih dokaza, informacija, svjedoka ili dokaza.

Direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić najavio je da će nastavni plan i program za obuku budućih tužilaca i sudija, koji je nastao u okviru Projekta, biti uključen u nastavni plan Akademije.

"Time šaljemo jasnu poruku da ratni zločini ne zastarijevanju i da će svi osumnjičeni koji kad budu nađeni biti i procesuirani", rekao je Vujić i izrazio nadu da neće biti novih ratnih sukoba i novih ratnih zločinaca kojima treba suditi.

Sudija Apelacionog suda Siniša Važih najavio je intenziviranje suđenja za ratne zločine, jer, kako je rekao, dokazi nestaju, a svjedoci stare.

Šef političkog tima Delegacije EU u Srbiji Tomas Njoki rekao je da je Projekt osigurao pravosudne institucije s veoma "važnim alatom" koji će doprinijeti daljnjem jačanju domaćih kapaciteta i stručnosti rada u oblasti ratnih zločina i da isporuče pravdu u skladu s međunarodnim standardima".

Regionalna koordinatoric Projekta Romana Sveiger napomenula je da je nastavni plan iskorišten za obuku u cijeloj regiji i izrazila nadu da će on pomoći jačanju kapaciteta pravnika koji rade na slučajevima ratnih zločina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: