{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vuk Jeremić šef Generalne skupŠtine UN-a?

F
24.1.2012. u 12:52
0
21
Vuk Jeremić šef Generalne skupŠtine UN-a?
0
Srbija je u ponedjeljak zvanično podnijela kandidaturu šefa diplomatije Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine (GS) Ujedinjenih nacija, objavile su danas beogradske ”Večernje novosti”.
Vuk Jeremić (Foto: AFP)
Vuk Jeremić (Foto: AFP)

Informaciju o kandidaturi Jeremića, u ponedjeljak u Ministarstvu vanjskih poslova Srbije nisu željeli komentirati.

Jeremić bi, u slučaju izbora, predvodio Generalnu skupštinu godinu dana. Njegovo prvo zvanično pojavljivanje bilo bi u septembru 2012., kada počinje novo, jednogodišnje zasjedanje GS-a, koje otvara američki predsjednik Barack Obama.

Kandidata za predsjedavajućeg za narednu, 67. sjednicu GS-a, treba da postavi region istočne Evrope, koji obuhvata zemlje bivših SFRJ i SSSR-a, Albaniju, Češku, Slovačku, Poljsku... Za sada Jeremić ima jednog protukandidata, ambasadoricu Litvanije pri UN-u Daliju Leinarte.

Ko će predvoditi GS najkasnije će se znati sredinom godine, a izbor se može odvijati na dva načina. Prvi je da se aklamacijom unutar grupe zemalja istočne Evrope postigne dogovor o jednom imenu. Ukoliko se to ne dogodi, i bude više kandidata, ”presudit će” glasanjem 193 članice Generalne skupštine.

Da bi predstavnik Srbije prošao, potrebno je da za njega glasa prosta većina prisutnih na sjednici. S obzirom na to da su se prije pola godine u Beogradu okupili delegati 105 zemalja nesvrstanih, s kojima Srbija ima odličnu saradnju, srpski šef diplomatije može računati na njihove glasove. Tu su i tradicionalni prijatelji Srbije, moćne članice Vijeća sigurnosti Kina i Rusija, koje su Srbiju i do sada podržavale u mnogim značajnim inicijativama, među kojima je i zahtjev da se istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu provede pod okriljem UN-a, piše list.

Kako saznaju ”Novosti”, upuštanje u utrku na East Riveru ne znači i da Jeremić napušta poziciju šefa diplomatije. Štaviše, u dosadašnjoj praksi, na mjestu prvog čovjeka GS-a bili su često ministri i visoki zvaničnici, koji su istovremeno imali i državnu funkciju i bili aktivni u UN-u.

Funkciju predsjednika GS-a UN trenutno obavlja predstavnik Katara Nasir Abdulaziz el-Nase.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: