Negativa(c) dana
0

Vuk Jeremić, diplomata na putu ka roporatnici prošlosti

Sarajevo-x.com
Demokratska stranka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića birala je novo-staro rukovodstvo na izbornoj skupštini. Ništa isuviše zanimljivo: Novi stari predsjednik, u publici i naši Bosanci. Vuk Jeremić koji je bio jedan od šest kandidata za pet stranačkih potpredsjednika, nije prošao.

Čini se da su na naplatu došle sve pogrešne taktičke i strateške odluke šefa srbijanske diplomatije, svi njegovi diplomatski izleti, maltretiranja svjetskih diplomata prožvakanom pričom o Kosovu, čak i tvrdoglavljenje nakon što je iz najvećih svjetskih i evropskih centara moći sugerirano da se nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu konačno promjeni smjer politike, došlo na naplatu.

Tadić je svoga nekadašnjeg učenika morao prezreti nakon što je počeo da solira povodom politike spram nekadašnje južne pokrajine, namećući se kao valjda Evropi neko ko je spreman da pregovara sa Prištinom. Zbog koje je, prije nepuna dva mjeseca, već i bio ponudio ostavku Tadiću.

Sašaptavanja o sjeveru Kosova i sjeveru Kipra

Poslije toga uslijedila je bruka jer je Jeremić odlučio da bojkotuje dodjelu Nobelove nagrade, o čemu nije obavijestio šefa Tadića, pa je šarmantni profesor unalo najurio diplomatskog švrću iz vlade.

Tadić htio da smijeni Jeremića?

Možda se ništa od onoga što je napisao pa obrisao list Alo, nije dogodilo. Tabloidima nije svaku vjerovati, ali sve su prilike da je (još) aktuelni šef srpske diplomatije mogao doživjeti amok shvativši da će od šest kandidata za potpredsjedničko mjesto završiti jedini kao gubitnik. Pa je, navodno, malo "odlepio".

Jeremić: "Monstruozno sam pokraden na skupštini DS-a"

Ne treba se unaprijed radovati, jer možda će ga povući geni pa doći u drugu domovinu. To bi tek bio belaj.