Regija
0

Vujanović: Crna Gora ne očekuje ozbiljnije incidente na granici s Kosovom

FENA
Filip Vujanović (Foto: EPA)
Filip Vujanović (Foto: EPA)
Crnogorski predsjednik Filip Vujanović izjavio je u nedjelju u Kolašinu da Crna Gora ne želi nijedan centimetar nečijeg teritorija, ali da će čuvati svoj te da ne očekuje ozbiljnije incidente na granici s Kosovom uoči planiranog ratificiranja sporazuma o granici između dvije zemalja u Prištini 1. septembra, a građanima je zagarantovao sigurnost.

Sporazum o državnoj granici između Crne Gore i Kosova potpisan je 26. augusta prošle godine u Beču nakon trogodišnjih pregovora dviju zemalja. Crnogorski parlament je krajem prošle godine ratificirao taj sporazum, dok kosovska skupština to još nije učinila.

Zastupnici više opozicionih stranaka iz Prištine tvrde da je Crna Gora oštetila Kosovo za 8.000 kvadratnih metara teritorija. Međutim, neovisno međunarodno stručno povjerenstvo nije otkrilo nepravilnosti u procesu razgraničenja.

Na pitanje novinara jesu li sigurnosne službe u pripravnosti, kako u nedjelju pišu podgorički mediji, zbog mogućih incidenata na granici, Vujanović je odgovorio da je Crna Gora pokazala u svim situacijama da ima državu koja svojoj sigurnosti pridaje veliku važnost.

"Nema nijednog razloga da i u ovoj situaciji nemamo potpuno jasnu predstavu da je Crna Gora poduzela sve da garantuje sigurnost", kazao je Vujanović istaknuvši da ni na koji način građani neće biti ugroženi.

Upitan da li je upoznat s proglasom takozvane Albanske narodne vojske koja je navodno zaprijetila da će doći do rata Albanaca i Crnogoraca ukoliko bude ratificiran sporazum o državnoj granici s Crnom Gorom, Vujanović je kazao da je za to saznao iz medija te da vjeruje da svi građani Kosova razumiju da je Crna Gora dobar susjed i da nikada nije pokazala bilo kakve pretenzije.

"Ja ovo što se događa na Kosovu doživljavam kao pitanje njihovih unutarnjih odnosa i razumijem da se na taj način reagira i pažljivo priprema skupština na kojoj će se izvršiti ratificiranje", rekao je Vujanović.