"Ko mu šta može"
32

Vučiću zabrane jedan predizborni spot s djecom, on objavi niz drugih

R. D.
Instagram
Instagram
Afere vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Srbiji, aktuelnog predsjednika Aleksandra Vučića, s predizbornim spotovima u kojima koristi djecu, nastavljaju se. Nakon što je zabranjen jedan spot SNS je na društvenim mrežama i TV programima objavio čitav niz drugih.

Znajući da se Vučićeva kampanja zove "Za našu djecu" korištenje maloljetnika u ove svrhe je i očekivano, ali ipak to podliježe strogim regulativama Regulatornog tijela za elektronske medije (REM).

Novi spot liste "Aleksandar Vučić - Za našu djecu" u kojem učestvuju djeca je još jedan korak u relativizovanju i urušavanju i inače skromnog i neefikasnog pravnog okvira zaštite djece od medijskih zloupotreba, smatra advokat Rodoljub Šabić.

"Nedavno je REM pozivom na odredbu čl. 24 Pravilnika o zaštiti prava maloljetnika u oblasti pružanja medijskih usluga, nakon višednevnog prikazivanja zabranio daljnje prikazivanje spota iste liste u kojem učestvuje mala djevojčica. Sada, praktično odmah nakon zabrane prikazivanja tog spota, ista lista na TV-u prikazuje drugi spot u kojem učestvuju još manja djeca", rekao je Šabić agenciji Beta.

On kaže da je riječ o potezu koji za samu SNS nema naročito veliki praktični značaj jer je prije zabrane REM-a bilo sasvim dovoljno vremena da prvi spot da željene efekte, a uz to on i dalje može biti, bez ograničenja, korišten na društvenim mrežama jer se Pravilnik i odluka REM-a o zabrani prikazivanja na njih ne odnose.