Srbija bira vlast
197

Vučićev SNS uvjerljivo vodi na parlamentarnim izborima

B. R.
Screenshot: CeSID
Screenshot: CeSID
Prema agenciji za istraživanje javnog mnijenja Ipsos i Centru za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Srpska napredna stranka (SNS) je trenutno vodeća stranka nakon danas održanih izbora za Narodnu skupštinu Srbije.

SNS ima 43,6 posto glasova ili 121 mandat, a slijede je liberalna koalicija Ujedinjeni za pobjedu Srbije sa 12,8 posto ili 36 mandata te Socijalistička partija (SP) Ivice Dačića sa 11,6 posto ili 32 mandata.

Izborni prag bi mogli preći lijevo-liberalna koalicija Moramo, kao i koalicija koju predvodi krajnje desničarska stranka Dveri i također krajnja desničarska koalicija Zavetnici.

Prema podacima CeSID-a i Republičke izborne komisije (RIK), kandidat SNS-a Aleksandar Vučić vodi na izborima za predsjednika. Drugoplasirani je kandidat dijela opozicije Zdravko Ponoš.

Ako niti jedan od kandidata u prvom izbornom krugu ne osvoji više od 50 posto glasova, predsjednik će se birati u drugom izbornom krugu.

Iz RIK-a su saopćili da će prve zvanične rezultate objaviti sutra, 4. aprila - javnosti će se obratiti sutra. U međuvremenu na svom YouTube kanalu uživo objavljuju broj prebrojanih glasova, kao i rezultate izbora za Narodnu skupštinu i predsjednika.

Objavu rezultata možete pratiti ovdje.

Pravo glasa je imalo više od šest miliona građana, od kojih je njih skoro 60 posto iskoristilo to pravo. Osim što su birani parlamentarci, birani su i predsjednik Srbije te vlast u Beogradu i još 12 gradova.

Za razliku od izbora iz 2020. godine, opozicija današnje izbore nije bojkotovala. Više opozicionih aktera, liberalnih, lijevih i konzervativnih, u koalicijama ili pojedinačno bili su protivnici SNS-a na čijem je čelu aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. SNS je 12 godina vladajuća stranka u ovoj susjednoj državi.

Na izborima nisu izostali fizički i verbalni napadi na opozicione političare, kao i navodi u izborne malverzacije i propuste.