Prozapadno orijentiran
10

Vučićev parlamentarac koji podržava članstvo Srbije u NATO-u posjetio danas BiH

B. R.
Dragan Šormaz, parlamentarac u Skupštini Srbije (Screenshot: B92)
Dragan Šormaz, parlamentarac u Skupštini Srbije (Screenshot: B92)
Dragan Šormaz je parlamentarac Srpske napredne stranke (SNS) čiji se stavovi o Rusiji i NATO-u potpuno razlikuju od zvaničnih stranačkih stavova. Ne vjeruje da je Rusija iskrena prema Srbiji i zalaže se za saradnju sa NATO-om. Posjetio je danas Sarajevo.
Šormaz je i šef delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini spomenutog vojnog saveza. U prošlogodišnjem intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) govorio je i o odnosima između Srbije i Rusije.

"Uz svo dužno poštovanje Ruske Federacije i njenih priča o tome da će oni uvijek podržati ono što Srbija želi, kako oni poštuju našu odluku o vojnoj neutralnosti i tako dalje, kako oni poštuju to što mi želimo da budemo članica Evropske unije, ja im u te njihove narative i riječi naročito ne vjerujem", rekao je.

Obrazložio je zašto ne vjeruje da je Rusija iskrena prema njegovoj državi.

"Iz prostog razloga što kad Srbija postane članica EU, a nadam se da će biti što prije, kako nam želi predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban, u tom trenutku Srbija postaje sigurnosno i vanjskopolitički vezana za EU, postaje dio cijelog tog sistema i na taj način, iako nije članica, pod sigurnosnim kišobranom Alijanse, to jest NATO-a. Tako da bi Rusija, u svakom slučaju, kada bi se još i to dogodilo, izgubila svaku svoju poziciju na Balkanu", ocijenio je Šormaz.

Prema njegovim riječima, Rusija uopće nije svjetska sila. Očekuje da bi ova zemlja nastojala da spriječi i članstvo Srbije u EU.

"Tako da su oni veoma prisutni na Balkanu, naročito u Srbiji, zbog toga što žele da spriječe da mi postanemo članica NATO-a, ali ja tvrdim i EU. Tako da je to tačno. Saradnja sa NATO-om nam treba i zbog tih hibridnih prijetnji, ali i zbog još nečeg drugog - zbog cyber kriminala koji je u sve većoj ekspanziji", ukazao je.

Upitan je da li misli da Srbija treba postati članica NATO-a.

"Nije neophodno, dovoljna je i saradnja. I Austrija, Švicarska, Švedska, Finska, Republika Irska nisu članice. Ali, bilo bi bolje da jesmo. Međutim, mi tu imamo jedan drugi problem. Vojna neutralnost kod svih ovih država, koje sam naveo, znači nesvrstavanje u vojne saveze. Dakle, 'non-military aligned country' - tako kažu Šveđani. I ja tako volim da kažem. Srbija vodi politiku neučlanjivanja u vojne saveze. Ali, to ne znači da treba sa svima da izvodimo vojne vježbe. Znači, to je prva stvar koja je problem u našem slučaju. Druga stvar, koja je problem, je da mi čak i da imamo sto posto podršku građana, da postanemo članica NATO-a, nas NATO ne bi primio", istakao je.

Šormaz je naglasio da Srbija ne bi trebala vojno sarađivati sa Kinom i Rusijom.

Prisustvovao je i današnjem sastanku u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine između predstavnika nekoliko zemalja i NATO-a. Iz NATO-a saopćili su da je razgovarano o tome kako te zemlje, saveznice mogu bliže sarađivati s Bosnom i Hercegovinom.

Članovi Komiteta za ekonomiju i sigurnost Parlamentarne skupštine NATO-a, među kojima je bio i Šormaz, sastali su se danas sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem (SDA) te izaslanicima druga dva člana Željka Komšića (DF) i Milorada Dodika (SNSD).

Njegovi stavovi o NATO-u, Kini i Rusiji se razlikuju od zvaničnih stavova SNS-a, odnosno Srbije. Vlast u ovoj državi nastoji da istovremeno ima bliske odnose i sa Zapadom, kao i sa Istokom. Međutim, pojedini smatraju da je to nemoguće, posebno nakon agresije Rusije na Ukrajinu.

Dragan Šormaz je rođen 1967. godine u Drvaru. U maju 2010. isključen je iz Demokratske stranke Srbije, a kao razlog zašto je isključen navodi se to što je kritikovao stranačko rukovodstvo. U decembru 2010. je pristupio SNS-u na čijem je čelu Aleksandar Vučić.