Regija
85

Vučića u Kosovskoj Mitrovici dočekali povicima "Izdaja, izdaja"

SRNA
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Aleksandar Vučić (Foto: AFP)
Prvog potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici dočekalo je više hiljada Srba koji su povicima "Izdaja, izdaja" i "Kosovo je Srbija" izrazili svoje negodovanje zbog parafiranog Briselskog sporazuma.

Vučića je obezbjeđivao veliki broj pripadnika žandarmerije i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Po dolasku u Kosovsku Mitrovicu, Vučić je glavnom ulicom prošetao sa pristalicama SNS-a i predsjednicima opština sa sjevera Kosova, te se obratio odbornicima ovih opština.

"Briselski sporazum podrazumijeva bolne i teške stvari. Svaki put, pa i danas kažem da je riječ o teškom sporazumu, ali jedinom mogućem, i ne govore istinu oni koji kažu da je moglo više", rekao je Vučić.

On je istakao da je notorna laž da je bilo kada hvalio briselski sporazum.

"Svaki dan govorim da je to težak sporazum, koji nosi mnogo problema za srpski narod, ali koji je bio jedini mogući u datom trenutku. Srbija je jedna i jedina i pripada svakome od nas potpuno, jednako i bez razlike. Mi smo u prošlosti imali bezbroj pokušaja da budemo jači od onih koji su nadmoćniji, bezbroj pokušaja da uništimo sebe i prilično smo u tome uspijevali", pojasnio je Vučić.

On je odbacio tvrdnje pojedinih odbornika da je Briselskim sporazumom potpisano priznavanje Kosova kao nezavisne države.

"Parafirani sporazum ne znači priznavanje Kosova, ali zato imamo garancije NATO u pisanoj formi za bezbednost srpske zajednice. Mi ne treba da ponovo ratujemo sa njima i da im prijetimo. Moramo da pokušamo da ih imamo za saveznike, iako ne treba nikada da uđemo u NATO. Treba da imamo što više zemalja u svijetu kao prijatelje, da Srbija bude jača iz dana u dan", rekao je Vučić.

On je dodao da nigdje ne piše da Srbija podržava napredak Kosova ka EU, nego da se u sporazumu navodi da strane potpisnice neće ometati jedna drugu na putu evropskih integracija.

Osvrćući sa na brojne primjedbe u vezi sa njegovim susretom sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, Vučić je rekao da su to bili teški razgovori.

"Sa njim (Tačijem) sam se čak i posvađao u Briselu o pitanju regionalnog komandanta policije i teritorijalne raspodele opštine", rekao je Vučić.

Sastanak Vučića sa odbornicima četiri opštine sa sjevera Kosova još traje.