Zaoštravanje retorike
38

Vučić zbog pritiska članova stranke ipak ide u Crnu Goru na Badnji dan

Klix.ba
Rezultati javnog mnijenja motivirali su predsjednika Republike Srbije da na Badnji dan ipak posjeti Crnu Goru. Kako saznaje beogradski Danas, rezultati istraživanja koja se uglavnom rade svake sedmice natjerali su Vučića i da zaoštri retoriku prema crnogorskim vlastima.

Ankete, kojima lider SNS-a vjeruje, pokazale su da većina pristalica naprednjaka nije bila zadovoljna "veoma mlakim odgovorom" Vučića i ostalih predstavnika srpskih vlasti na dešavanja u Crnoj Gori koja su počela prije desetak dana, i to je navelo predsjednika Vučića da "promijeni ploču".

"Na kraju je Vučić ipak odustao od posjete Crnoj Gori nakon što je javno negodovao dio sveštenstva. On nije želio da rizikuje da bude izviždan ili da mu se desi bilo kakva neprijatnost, i posjeta je na kraju otkazana, ali je poslao oštre poruke crnogorskom režimu u obraćanju javnosti", objašnjavaju sagovornici Danasa.

U diplomatskim krugovima se također spekuliše da se pojedini predstavnici vlasti iz Beograda zalažu za scenario koji bi podrazumijevao da se obrati nekoj međunarodnoj instituciji i uloži žalbu na nedavno usvojeni crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovjesti.

Moguće je i da će crnogorske vlasti nastojati da danas na Badnji dan okupe što više vjernika Crnogorske pravoslavne crkve tokom nalaganja Badnjaka ispred Dvorca Petrovića na Cetinju, kako bi pokazale da obnavljanje autokefalne crkve.