Nije ponosan
21

Vučić: Uvjeren sam da će Srbija za dvije godine postići napredak u oblasti slobode medija

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da je uvjeren da će Srbija, u saradnji sa međunarodnim profesionalnim udruženjima, za godinu-dvije postići napredak u oblasti slobode medija na koji će biti ponosna.

Govoreći na sesiji "Medijske slobode u uslovima krize", Vučić je rekao da onoliko koliko je ponosan na ekonomske reforme i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, toliko nije ponosan zbog kritika na račun slobode medija u Srbiji.

On je istakao da je Srbija uspjela da znatno unaprijedi svoju ekonomiju i da prvi put ima tri godine zaredom suficit u budžetu, rast BDP-a od 4,5 posto i smanjenje javnog duga sa 79 na manje od 50 posto, prenijeli su beogradski mediji.

Kada je riječ o slobodi medija u Srbiji, Vučić navodi da je glavni problem izrazita polarizacija medija.

Vučić je napomenuo da nije ponosan zbog činjenice da Srbija nije dobila dobre ocjene posljednjih godina od "Reportera bez granica", kao i "Freedom Housea", te izrazio uvjerenje da će se to promijeniti.

Prema procjenama, Svjetski ekonomski forum u Davosu, koji je počeo danas i trajat će do 25. januara, trebalo bi da okupi više od 3.000 učesnika iz 115 ekonomija svijeta.

Među više desetina šefova država i vlada, učešće su potvrdili njemačka kancelarka Angela Merkel, izraelski premijer Benjamin Netanjahu i japanski premijer Šinzo Abe.