Probijanje ruskih linija
43

Vučić u ulozi vojnog analitičara: Ukrajinska ofanziva kreće u dva pravca

B. H.
Screenshot: Prva TV
Screenshot: Prva TV
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći o trenutnoj situaciji i odnosima sa Kosovom dotakao se i teme rata u Ukrajini. Precizno je opisao svoje viđenje predstojeće ukrajinske ofanzive.

Vučić je govorio o premijeru Kosova Albina Kurtiju ističući da on "samo želi da bude novi Zelenski", a potom se upustio u analizu ukrajinske ofanzive.

"Očekujem veliku ofanzivu ukrajine, sada je stvarno očekujem. Mislim da će ići u dva smjera, jedan je ka Bahmutu, a drugi je mnogo veći i ozbiljniji prema Energodaru i Melitopolju. Mislim da su spremili više desetina brigada i mislim da će ozbiljno da probiju ruske linije na tom dijelu", kazao je Vučić.

Dodao je kako je Ukrajinici pretrpiti velike žrtve te da očekuje početak poptune ofanzive u narednim danima.

"Ne govorim u smislu navijam za ovog ili onog, već govorim šta mislim da će da se dogodi uz ogromne žrtve naravno. Mislim da oni očekuju da se time promijeni tok ratovanja jer je to važno pred summit u Viljnusu 12. jula. Oni očekuju da dobiju neku 'carte blanche' za budućnost u NATO-u i vjeruju da tom ogromnom ofanzivom u udarom ruskim trupama mogu da to urade", rekao je Vučić

Na kraju je sve povezao sa Kosovom i poručio da bi ofanzivu Ukrajine mogao iskoristiti Kurti

"Kada to krene, a to očekujem da krene narednih dana, onda to očekujem dodatnu ofanzivu Kurtija na Kosovu i zato molim Srbe na Kosovu da se čuvaju, da se skolone na neko vrijeme", poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije je na kraju ponovio kako Srbija nije prodavala oružje ni Rusiji ni Ukrajini.