Posebna sjednica
16

Vučić u Skupštini Srbije danas iznosi detaljan izvještaj o Kosovu

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Skupština Srbije danas će na posebnoj sjednici razmatrati izvještaj o Kosovu i Metohiji.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je na sjednicu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić, sve članove Vlade i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Uvodni govor na posebnoj sjednici imat će predsjednik Srbije, javili su beogradski mediji, koji navode da će Vučić tom prilikom iznijeti historijske činjenice odnosa Srba i Albanaca, ali i predstaviti detaljnu analizu sadašnjih odnosa dva naroda.

Đurić je ranije najavio da će poslanici razmatrati izvještaj Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, a da će detaljnu sliku stanja u vezi sa Kosovom iznijeti Vučić.

Prema njegovim riječima, izvještaj, o kojem će poslanici raspravljati, sadrži detalje o 149 projekta izgradnje, obnove i podrške Srbima na Kosovu, o dijalogu sa Prištinom i o tome kako je opstruisala razgovor sa Beogradom.

U izvještaju Kancelarije za Kosovo je navedeno da je Srbija uspjela da u potpunosti zaštiti svoje interese na Kosovu i u kontekstu evropskih intergracija bez davanja suštinskih ustupaka, prenijeli su ranije beogradski mediji.

"Uprkos kritikama zbog navodne predaje srpskih interesa na sjeveru Kosova, na tom prostoru Srbi trenutno dominiraju svim političkim, policijskim i pravosudnim institucijama i ta njihova dominacija je priznata i od Prištine i međunarodnog faktora", piše u izvještaju, koji ima osamdesetak strana.

Prema navodima iz izvještaja, angažovanje Srbije u dijalogu uspjelo je da "djelimičmo amortizuje beskompromisan stav podržavalaca nezavisnosti Kosova i da oni više ne smatraju da je kosovska nezavisnost naprosto završena stvar".