Velika prepreka
64

Vučić: U Sarajevu smo imali ideje za rješavanje pitanja granica, Bošnjaci su htjeli drugačije

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu s evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom, nakon čega je govorio o donošenju Strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan, rekavši da su pred Srbijom velike prepreke zbog pitanja Kosova i granica s BiH i Hrvatskom, ističući da njegove ideje u Sarajevu nisu prihvaćene.

"U odnosu na četiri zemlje i jednu teritoriju, najteži zadaci su pred Srbijom. Došlo je vrijeme da donosimo odluke, da platimo određene cijene iz prošlosti, da rješavamo probleme koje niko nije rješavao decenijama prije nas. Poglavlje 35 postoji samo za Srbiju i nije postojalo ni za jednu drugu zemlju. Da li su to za nas lake prepreke? Nisu, kao Himalaji su, ali ne bismo bili prvi koji su se popeli na Mont Everest. Prvi put neću da krijem od građana Srbije. U Sarajevu smo imali ideje, Bošnjaci su htjeli drugačije. Prihvatili smo te njihove ideje, a onda su rekli nećemo ni kako mi hoćemo. Dakle, džaba vam i to što ste uradili to što neko traži. A granicu s Hrvatskom najbolje da ne komentarišem", kazao je Vučić novinarima.

Dodao je da Srbija može pustiti vrijeme da prolazi ili riješiti probleme i 2025. godine ući u EU.

"Strategija EU otvara prozor nade i šansi, a na nama je da budemo odgovorni i da radimo napornije. Nije više situacija ekonomski teška, ali će biti za 10 ili 15 godina, ako političke probleme ne riješimo. A ako ih riješimo ekonomski ćemo rasti kao raketa", naveo je Vučić.

Vučić se zahvalio zvaničnicima EU Federici Mogherini, Donaldu Tusku i Jean-Claudeu Junckeru, rekavši da su Junckerove izjave mnogo drugačije nego one iz 2013. ili 2014. godine.

"Ta 2025. godina koja je spomenuta ne znači nam nikakve garancije, ali je veoma važna kao podsticaj građanima Srbije da znaju da smo radili neke važne stvari. EU je mjesto gdje nas privlače vrijednosti prije svega, bolji ekonomski položaj za naše građane, ali to je prije svega najuspešniji mirovni projekt stvoren poslije Drugog svjetskog rata", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.