|

Vučić u Briselu: Srbija želi najbolje odnose s BiH i drugim zemljama u regionu

Vučić u Briselu: Srbija želi najbolje odnose s BiH i drugim zemljama u regionu
51
A
Anadolija
14.12.2015. u 19:37
104
komentara
51

dijeljenja
Vučić u Briselu: Srbija želi najbolje odnose s BiH i drugim zemljama u regionu Foto: Arhiv/Klix.ba
Republika Srbija želi najbolje odnose s Bosnom i Hercegovinom i drugim zemljama u regionu, Srbija danas razumije da će biti dio Evropske unije, izjavio je večeras u Briselu pred međuvladinu konferenciju EU - Srbija premijer te zemlje Aleksandar Vučić.
"Uspjeli smo zemlju da izvučemo iz recesije, u stanje dinamičnog, pozitivnog ekonomskog rasta", rekao je Vučić i dodao:

"To smo uspjeli zbog toga što smo želeli dobrosusjedske odnose, mir, stabilnost i to je za nas od ključnog značaja. Takvu politiku Srbija će da nastavi i u budućnosti. Srbija želi napredak i svim ostalim zemljama na Zapadnom Balkanu, Srbija želi, kao što znate, i najbolje odnose s BiH, i s Makedonijom i svakom drugom zemljom u regionu i naš cilj je da prije svega, sačuvamo stabilnost u regionu, čuvajući stabilnost u regionu čuvat ćemo stabilnost, mir i dinamičan rast za našu Srbiju..."

Nakon višekratnog odlaganja, izazvanog nezadovoljstvom nekih evropskih članica kvalitetom realizacije dobrosusjedskih odnosa Beograda i Prištine, večeras konačno Srbija i formalno započinje završnu etapu pristupanja Evropskoj uniji.

Pregovori sa ovom zemljom će započeti sa, za Brisel iznimno važnim, a za Beograd posebno osjetljivim, poglavljem 35, koje se tiče normalizacije odnosa s Prištinom. Uz ovo, otvorit će se i poglavlje 32, posvećeno finansijskoj kontroli, za koje beogradska strana tvrdi da će biti lakši dio priče s obzirom na dobru pripremljenost i visoke ocjene koje je Srbije na tom polju, dobila u posljednjem godišnjem izvještaju Evropske komisije.
Prijavi grešku


Komentari (104)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...