Regija
39

Vučić: Srbija nije krpa kojom drugi mogu otirati pod

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu navečer da će Srbija na Rezoluciju o Srebrenici, o kojoj bi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda trebalo raspravljati 7. jula, odgovoriti smireno, trpeljivo i strpljivo, ali je dodao da "nije oduševljen načinom na koji se taj dokument pojavio pred Srbijom".

Upitan ima li Srbija mogućnosti mijenjati taj tekst diplomatskim putem, Vučić je za RTS rekao da nije ni najmanje oduševljen načinom na koji se rezolucija pojavila pred Srbijom, jer Srbija nije konzultirana oko teksta rezolucije niti je bila obaviještena o tome kako se rezolucija sprema.

"Ako netko želi iskreno pomirenje, svi znaju kako se ono gradi, a ne političkim udarcima jedne strane", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

On je rekao da nije reagirao na izjave gradonačelnika Srebrenice, koji je rekao da je puštanje Nasera Orića uvjet za njegov dolazak u Potočare, kao i da je mirno reagirao na odluku Bakira Izetbegovića za "napuštanje" predsjednika Tomislava Nikolića u Sarajevo.

"To nije pitanje sile, snage i moći, već pitanje naše budućnosti i koliko stvarno želite mir i sigurnost. Mi to iskreno želimo, mi to nismo pričali jer to želi čuti neko od evropskih dužnosnika. Ja sam oštriji prema evropskim dužnosnika, nego s ljudima s kojima dijelimo ovaj prostor", rekao je Vučić.

Srbijanski premijer je istaknuo da drugi trebaju znati "da Srbija nije krpa kojom mogu otirati pod kad pomisle da im je to potrebno za unutarnje političke prilike".

"Srbija je zemlja ponosnog naroda koja neće dozvoliti da je gaze. Molim prijatelje u regiji da ne pokušavaju i da ne pomisle da ćemo dozvoliti da nas tretiraju kao krpu, jer taj film neće gledati", rekao je Vučić.