Regija
15

Vučić: Srbija ne može primiti nekoliko stotina hiljada migranata

Anadolija
Aleksandar Vučić (Foto: Arhiv/EPA)
Aleksandar Vučić (Foto: Arhiv/EPA)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će prisustvovati donatorskoj konferenciji o Siriji u Londonu u četvrtak, rekavši kako očekuje da će na tom skupu čuti neko rješenje, a ne kao dosada, samo ono čemu se svi protive.

”Nadam se da ćemo sada čuti rješenja. Po tom pitanju u potpunosti podržavamo njemačku vladu i napore, koja se trudila da pronađe rješenje, dok je najveći broj drugih gledao samo kako da zaštiti sebe i svoje partikularne interese, a ne evropske interese i interese globalne zajednice”, rekao je Vučić.

Komentarišući navode iz medija da će dio novca biti preusmjeren u Srbiju, kako bi se dio migranata tu i zadržao, on je rekao da novac koji se spominje, nekoliko stotina miliona eura, mnogo veliki da bi ga iko dao, kao i da bi ga Srbija prihvatila, jer bi to značilo da bi se prihvatilo da u Srbiji ostane oko stotinu hiljada ljudi.

”To Srbija, jednostavno, nije u stanju i nije u mogućnosti. Srbija će da se ponaša u skladu sa evropskim pravilima, Srbija će da prati ono što radi Njemačka, što radi EU, a Srbija da bude parking za bilo koga, neće niti to može da bude. Da imamo veću ekonomsku snagu, to bi bilo u redu”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija spremna da učestvuje i u kvota sistemu sa zemljama EU, iako nije članica te da Srbiji nije potreban novac, jer nekoliko hiljada ljudi uvijek može da udomi, da pokaže gostoprimstvo, ali ne može niti hoće da izdrži stotine hiljada ljudi.

Njemački ambasador u Beogradu Axel Dittmann rekao je da se sutrašnji samit uklapa u načelo da se izbjeglička kriza zajedno savlada te da će nastojati da se u diskusiji sa Sirijom pronađe neko rešenje.

”Kooperacija o kojoj se vodi diskusija između EU i Turske, tijesna saradnja među državama i, naravno, diskusija unutar same Evropske unije, gdje ćemo nastojati da izradimo zajedničke pozicije, biće predmet naših razgovora. Nastojimo da taj veliki izazov na koordinisani način rješavamo te da pronađemo rešenje kako ćemo se odnositi prema različitim bitnim elementima”, naveo je Dittmann.