Najavljena nova praksa
1.1k

Vučić: Srbija će od visokog predstavnika redovno tražiti izvještaj o stanju u BiH

R. D.
Vučić na konferenciji za medije
Vučić na konferenciji za medije
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka s rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima svih političkih stranaka iz ovog entiteta, kako će u budućnosti tražiti od svih visokih predstavnika redovne izvještaje o stanju u Bosni i Hercegovini.
Vučić kaže kako to njegova zemlja ima pravo kao strana u Dejtonskom sporazumu te da je MIlan Milutinović stavio potpis za Srbiju na Aneks 10.

"Rekao sam da ćemo prvi put u skladu sa svojim ovlastima tražiti izvještaj o stanju u BiH. Počet ćemo se ponašati kako nismo do sada, ali u skladu s potpisanim u Aneksu 10. I to je potpisao Milan Milutinović za Srbiju. Ima da redovno tražimo to od visokih predstavnika i ako opstanu u BiH, vjerujem da će nas redovno izvještavati", naveo je Vučić.

Vučić je dodao kako je visokim predstavnicima opasno igrati se s bonskim ovlastima, a Srbija ih neće podržati ako bi neko probao narušiti situaciju u RS-u.

Vučić je dodao da će Srbija uvijek biti uz RS, poštujući integritet BiH, ali i integritet RS-a.

"Ako ostvarimo rast od sedam posto, vjerujem da ćemo moći pomoći bar još dvije općine te izgraditi moderan aerodorom u Trebinju, da može pobjeđivati konkurenciju", izjavio je Vučić.

Na početku je govorio o stanju na Kosovu i pregovorima koji se nastavljaju.

"Izgleda da je bilo šta dozvoljeno reći protiv Srbije ili srpskog naroda, čak i kad se predstavnici u Prištini u lice rugaju. Mene očekuju razgovori s gospodinom Palmerom i Lajčakom pa ćemo razgovarati", naveo je.

Naša reakcija će biti veoma snažna zbog nepoštivanja sporazuma, poručio je Kosovarima Vučić, to da nas Kurti ucjenjuje, a tretirat ću ga kao i svakog predstavnika privremenih insitucija.