Regija
177

Vučić sklonjen na sigurno, policija i vojska istražuju ko je htio ubiti premijera

Klix.ba
Foto: Blic
Foto: Blic
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sklonjen je na sigurnu lokaciju nakon što je u blizini njegove porodične kuće u šumi u Jajincima pronađen blindirani automobil u kojem su se nalazili sanduci s oružjem.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović pozvao je sve sigurnosne službe da izađu s informacijama koje posjeduju te je izjavio kako je u blizini premijerove porodične kuće pronađena jedna zolja, više ručnih bombi i veća količina municije za automatsku pušku i snajper.

Stefanović je izjavio za Radio-televiziju Srbije da se oružje nalazilo na idealnom mjestu za napadača, tako da bi on mogao iskoristiti oružje, a zatim pobjeći. Istakao je kako ovo nije prvi ovakav događaj u ovom mjestu, ali da se krilo od javnosti.

"Veoma sam zabrinut za sigurnost premijera. On je trenutno sa porodicom sklonjen na sigurnu lokaciju. Premijer uživa fizičku zaštitu, ali ona nije dovoljna u ovakvim situacijama i tražit ću informacije od sigurnosnih službi da vidimo šta je to što znaju. Ako nisu kadri da saznaju, neka se povuku", rekao je Stefanović.

Izrazio je zabrinutost jer se vozilo nalazilo na skretanju gdje vozilo premijera ulazi u ulicu i mora usporiti na minimalnu brzinu.

U toku je uviđaj koji obavljaju policija i vojska. Kako javljaju reporteri Blica, policija je blokirala cijeli potez u kojem su pronađeni automobil i i propuštaju se samo određena vozila uz rigoroznu kontrolu. Tužilaštvo je pokrenulo istražen radnje.

Premijer Vučić rekao je novinarima da ne može da daje izjave dok ne dobije informacije od BIA i policije.

Srbijanski ministar Aleksandar Vulin pozvao je nadležne službe da daju odgovore na pitanje ko je pripremao ubistvo premijera i dodao da se, oni koji nisu u stanju da nakon svih ovih godina daju odgovor na to i druga pitanja, trebaju skloniti i prepustiti mjesta onima koji to hoće da rade.

"Ovo sigurno nije prvi put, a nažalost neće biti ni posljednji da se priprema ubistvo premijera i članova njegove porodice ukoliko ne budemo najzad saznali imena ko su ti ljudi, po čijem nalogu to rade", rekao je Vulin, piše Blic.