Sigurnosna pitanja
84

Vučić se sastao s predstavnicima Kvinte, tražio da se kosovskoj policiji oduzme nadležnost

M. G.
Sa sastanka (Foto: Instagram)
Sa sastanka (Foto: Instagram)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je razgovarao sa predstavnicima Kvinte, ističući da je zatražio da KFOR preuzme odgovornost za sva sigurnosna pitanja na severu Kosova i Metohije umjesto kosovske policije.

Na svom Instagram profilu Vučić je ponovio stavove Srbije o nedavnim dešavanjima na Kosovu, istakavši potrebu za KFOR-ovom intervencijom u rješavanju sigurnosnih izazova na sjeveru ove zemlje.

"Osvrnuo sam se na događaje na Kosovu i zatražio da KFOR preuzme odgovornost za sve bezbjednosne aspekte na sjeveru Kosova umjesto Kurtijeve policije", napisao je Vučić.

Pored toga, predsjednik Srbije je postavio pitanje odbijanja kosovske policije da EULEX prisustvuje tokom operacije kosovskih specijalaca na neutralizaciji terorističkog napada.

Vučić se danas sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte, uključujući Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Francusku, Italiju i Njemačku, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji povodom terorističkog napada od prije dva dana u kojem je ubijen kosovski policajac kao i četiri napadača.