U svom stilu
59

Vučić sada krivi javnost i odbija reći propali plan za Kosovo za koji niko nije ni čuo

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je navikao da bude okarakterisan kao krivac, ali da su on i vlada uspjeli da je Srbija uspješno vraćena iz ćorsokaka i da je vraćen dio onoga što je bilo izgubljeno. U svom stilu je govorio i o Kosovu, odnosno o planu koji je propao bez da ga je iko vidio ili čuo.

Vučić je u emisiji "Upitnik" na RTS-u napomenuo da mjesecima gleda, kako kaže, prazne priče opozicije.

Upitan kakvo je rješenje tačno nudio, ko ga je odbio i kakve će posljedice biti, on je ponovio da niko nije htio da ga čuje.

"Odbijeno je tako što niko nije htio da čuje. Kako mislite da ponudim cijelom narodu ono što niko nije htio da čuje? Odbijena je ideja o granicama između Srba i Albanaca. Čini mi se da se svi prave ljudi. Kakva izmjena granica? Ja kažem da mi nemamo jasnu granicu, imamo jedno što piše u Ustavu, a na terenu je nešto sasvim drugačije. Smatrao sam da je važno da se nađe kompromisno rješenje ne zanoseći se praznim junačkim pričama", rekao je Vučić, prenosi Blic.

On je rekao da se borio da nešto bude drugačije, ali da nije uspio jer niko nije htio ni da čuje, pa napomenuo i da je Njemačka od početka imala negativan stav.

"Dešava se zamrznuti konflikt, a što je eufemizam za najteže stanje za nas. Zašto govorim na ovako oštar način? Hoću da probudim ljude. Pokušao sam nešto što je teško, ali je najbolje za nas. Nisam uspio jer su svi rekli da ne valja rješenje, a nisu ga ni čuli. Bio sam izložen najbrutalnijoj kampanji, a niko nije ni čuo", poručio je predsjednik Srbije.

Upitan da li to da, kako je rekao, nije uspio znači da je Srbija izgubila Kosovo, Vučić je rekao da se šest godina bori kao lav i da ne da nikome da podigne glas za Srbiju ne dovodeći je u situaciju da bude bombardovana.

"Nisam imao podršku domaće javnosti za ovo. To me je najviše boljelo. Pritom, bio sam jedini koji je pomagao Oliveru Ivanoviću. I privatno i kao predsjednik Srbije i za to postoje svjedoci iz njegove porodice i nije problem što su drugi udarili na mene, već što je udareno na Srbiju. Rekao sam da se nadam da ćemo moći u najskorijem periodu da kažemo ko stoji iza ubistva. Kako mi je rečeno znaju sve, ali nedostaju dokazi. Potpuno sam siguran da su na izvanrednom tragu kada je istraga u pitanju", rekao je Vučić.

Poručio je da je ideja u kojoj su Srbi mogli da dobiju nešto poput očuvanja obraza i nečeg što bi moglo mnogo da znači za srpski narod na Kosovu, ali da dok je on predsjednik neće priznati nezavisnost Kosova.

"Možete samo da me ubijete, ali to se neće desiti. Evo, kažem svima i Englezima i Nijemcima - neću. Srušite me, ali neću. Za petnaest godina može da bude neko drugi predsjednik, ali Vučić neće priznati Kosovo", rekao je predsjednik Srbije.

Upitan ponovo za to koju je ideju imao za Kosovo, predsjednik Srbije je rekao da "nije u redu da se sada govori o nečemu o čemu nije imao mogućnost ni da pominje".

Vučić je rekao da je premijerka Srbije Ana Brnabić svojevremeno pokušala da razgovara sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom o Kosovu, ali da ju je on prekinuo i objasnio da se o tome neće govoriti jer "on poznaje Srbiju i zna njenog predsjednika Vučića i da je tu moguć civilizovan razgovor, ali da to sa onim drugima nije moguće".