Besjeda u Beogradu
26

Vučić s Putinom: Korištenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe je naše novo poglavlje

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin obratio javno nakon sastanka u četiri oka sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, kazavši da su zajedno razgovarali o trgovinsko-ekonomskim vezama i da je porast dostigla dvije milijarde.

"Porast trgovinske razmjene je dostigla dvije milijarde. Rusija je najveći investitor u privredu Srbije. Naša saradnja se razvija u mnogo oblasti, kao što su energetika, transportna infrastruktura", kazao je Putin.

Naveo je da u odnosima Rusije i Srbije postoje i humanirarne veze, kada je riječ o školstvu, ali i da sarađuju u vojnoj oblasti.

"Mi ne isporučujemo samo vojnu tehniku, već i kupujemo vojnu i borbenu tehniku. Zahvalan sam za takav razvoj rusko-srpskih odnosa", rekao je Putin.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je ponovio da mu je zadovoljstvo što Srbija može da ugosti ruskog predsjednika.

"U našem razgovoru u četiri oka smo razmotrili sve teme. Izražavam zahvalnost za podršku koju dajete Srbiji i srpskom narodu. Naše prijateljstvo se pokazuje vrlo konkretnim brojevima ekonomske saradnje, koja se poboljšava vremenom", istakao je Vučić.

Napomenuo je da se saradnja odlikuje dobrim razumijevanjem u svim oblastima.

"Ono što je više bilo na riječima smo prešli na djela; energetika, vojna saradnja, saobraćaj, ali isto tako kada je riječ o kulturi, sportu, turizmu i svim drugim segmenatima života", kazao je on.

Prema njegovim riječima, mogu dalje da unapređuju trgovinsku razmjenu.

"Otvorili smo neka potpuno nova poglavlja, kao što je korištenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe", kazao je Vučić.