|

Vučić razgovarao s Pompeom: Srbija može računati na američku podršku

Vučić razgovarao s Pompeom: Srbija može računati na američku podršku
11
D. Be.
21.8.2019. u 08:36
26
komentara
11

dijeljenja
Vučić razgovarao s Pompeom: Srbija može računati na američku podršku Foto: Instagram (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon sastanka s državnim sekretarom SAD-a rekao da Srbija može računati na američku podršku.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u utorak, poslije sastanka s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u New Yorku, da Srbija može računati na američku podršku kada je riječ o ukidanju taksi koje je Vlada Kosova uvela na uvoz robe iz Srbije i nastavku dijaloga Srbije i Kosova.

"Dugo smo razgovarali o svemu, želio je da čuje šta Srbija misli, prije svega o rješavanju kosovskog problema. Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao stav Srbije", napisao je na Instagramu predsjednik Srbije.

Zamolio je, kako kaže, američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, još snažnije utjecati na vlasti Kosova da ukinu takse koje su nametnuli Srbiji u novembru prošle godine.

"I po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku, jer oni, kao i mi, smatraju da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine", zaključio je Vučić.

Američki državni sekretar je rekao da je s predsjednikom Srbije imao produktivne razgovore o dijalogu Srbije i Kosova i pristupanju Srbije Evropskloj uniji.

On je to napisao na svom Twitter nalogu po završetku sastanka u New Yorku.

"Normalizacija odnosa s Kosovom će ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice", naveo je Pompeo.

Sastanak američkog državnog sekretara i predsjednika Srbije potvrda je da su Sjedinjene Američke Države i dalje angažovane sa svim liderima Balkana u cilju podrške regionalnoj sigurnosti, stabilnosti i miru, rekao je Tanjugu uoči sastanka američki ambasador u Srbiji Kyle Scott.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...