Burne reakcije
107

Vučić: Pripremamo mjere prema Kosovu; Dačić: Ovo je trgovinski rat

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ova zemlja priprema mjere povodom odluke Vlade Kosova o uvođenju takse od 100 posto na proizvode iz Srbije, ali da neće ulaziti u kontramjere, niti kršiti CEFTA i druge sporazume.

"Mi ćemo da reagujemo racionalno i mirno", rekao je Vučić novinarima i poručio da želi da bude očuvan mir.

Komentarišući to što je visoki predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Ferderica Mogherini pozvala Vladu Kosova da hitno ukine odluku o taksi na robu iz Srbije, Vučić je ocijenio da je EU trebalo da reaguje i ranije, kada su prištinske vlasti uvele takse od 10 posto, a ne sada kada su uvedene od 100 posto.

"Naći ćemo i osnovni i rezervni plan", poručio je Vučić.

BiH i Srbija jučer su glasale protiv prijema Kosova u Interpol, a danas je zamjenik kosovskog premijera Enver Hodžaj saopćio da je Vlada Kosova donijela odluku o uvođenju carina od 100 posto na proizvode iz BiH i centralne Srbije.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da su najnovije mjere Kosova da poveća takse za proizvode iz Srbije za 100 posto akt neprijateljstva i objavljivanje rata Srbiji na ekonomskom planu.

"To što je preduzela Priština je mjera očajnika koji nema šta više da preduzme - to nisu mjere nego objavljivanje rata Srbiji na ekonomskom planu", smatra Dačić.

On je naveo da su ovakve mjere donesene i da bi se prinudila međunarodna zajednica da prihvati sve zahtjeve Prištine i da bi se isprovocirala teška politička situacija.

"Suočavamo se sa trgovinskim ratom", izjavio je šef srpske diplomatije.

Prema Dačićevim riječima, do toga je dovela i politika nekažnjavanja Kosova.