Regija
2

Vučić predložio ministre za sastav nove Vlade, osam novih imena, a među njima i lezbejka

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Mandatar Aleksandar Vučić sastavio je spisak ministara za novu Vladu Srbije. Na tom spisku ima osam novih imena, različitih od onih u prethodnoj vladi, prenosi B92.

Bez fotelja su ostali Nikola Selaković, Željko Sertić, Ivan Tasovac, Snežana Bogosavljević Bošković, Kori Udovički, Srđan Verbić i Velimir Ilić.

Novi ministri su Goran Knežević (privreda), Branislav Nedimović (poljoprivreda), Nela Kuburović (pravda), Ana Brnabić (državna uprava), Mladen Šarčević (prosvjeta), Vladan Vukosavljević (informisanje).

Također, mjesta ministara bez portfelja dobili su nekadašnja ministrica zdravstva i potpredsjednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović te lider novih partnera naprednjaka iz PUPS-a i prvi čovjek Pošta Srbije Milan Krkobabić.

SPS je tako poslije nekoliko mjeseci neizvesnosti ostao u vladi. Dačić i Antić su zadržali pozicije, dok je Slavica Đukić Dejanović novo-staro ime u vladi.

Također, potvrđena je informacija da je blizak Vučićev saradnik Nikola Selaković ostao bez fotelje. Kako je rekao mandatar, njegov "mladi prijatelj Nikola" će se vratiti na Pravni fakultet u Beogradu, prenosi B92.

Od onih koji su najviše bili uz premijera na svojim pozicijama ostali su Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović i Aleksandar Vulin.

Od ministara koji su bili u žiži iz vlade su još otišli Ivan Tasovac i Srđan Verbić, a sigurno će mnogo riječi biti i o Ani Brnabić, koja se spominjala u pričama o "Delivery unitu". Ona je od Kori Udovički preuzela državnu upravu.

"Ana Brnabić, koja će biti ministrica države uprave i lokalne samouprave pripadnik je gej populacije. Ona to ne krije i sa ponosom govori. Ona je toliko fina i ljupka, rekla mi je: 'Predsjedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore'... a ja sam odgovorio: Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vrijedna", kazao je Vučić, prenosi Blic.