Do 1 . decembra
59

Vučić potvrdio da je EU odgodila primjenu sankcija Srbiji na uvoz ruske nafte

S. Š. U.
Srbijanski predsjendik Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Srbijanski predsjendik Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je tokom boravka u Pragu na summitu Evropske političke zajednice potvrdio da su sankcije zabrane uvoza ruske nafte za njegovu državu odgođene do kraja godine.
Kao dio osmog paketa sankcija Rusiji, države Evropske unije gasale su za organičavanje cijena ruske nafte koja se izvozi u treće zemlje, što bi za direktnu posljedicu imalo prenos sankcija i na Srbiju.

Sankcije bi se odnosile na uvoz ruske nafte preko naftovoda Janaf.

"Ono što smo radili s Rusima bilo je po dobrim cijenama. Htjeli smo nastaviti, ali nismo se mogli dogovoriti. Želim objasniti ljudima što se dogodilo. Jučer na tom sastanku, kada je sve trebalo proći, na inicijativu Hrvatske, a uz potporu dviju zemalja, jedne baltičke i jedne nedaleko od baltičkih zemalja, ta je tema skinuta s dnevnog reda. Hrvatski premijer je izašao s tezom da nije pošteno da Srbija ima tu cijenu nafte. Odluka o nafti je odgođena do 1. decembra, ali nema racionalnog objašnjenja hrvatske intervencije", kazao je Vučić, prenosi Blic.

Vučić je naglasio kako su nezadovoljstvo iskazali i mađarski premijer Viktor Orban, albanski premijer Edi Rama, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis te bugarski predsjednik Rumen Radev.

Srbijanski predsjednik naglasio je kako smatra da je jedina namjera najavljenih sankcija bila nauditi njegovoj državi.