Siniša Mali otkrio
282

Vučić pisao evropskim liderima zbog Kosova, ali "zbog BiH i Srebrenice nikad nije bio zabrinutiji"

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jutros kancelaru Njemačke Olafu Scholzu, predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu i drugim evropskim liderima poslao pisma u vezi s prijemom Kosova u Vijeću Evrope što, kako kaže, pokazuje da se Srbija neće predati.
"Ekonomski smo jaki i tu sam veliki optimista, ali pritisci kojima je Srbija trenutno izložena narušavaju taj optimizam. Vučić je zabrinut više nego ikada i razlozi za to su objektivni, a nalaze se u tim pritiscima", rekao je Mali.

Istakao je da sve decenije koliko se poznaju nikada nije vidio zabrinutijeg Vučića i naveo da su pritisci uzrokovani problemima u regionu, odnosno BiH, zatim situacijom na Kosovu, pitanjem sankcija Rusiji i ukazao da prijeti i donošenje rezolucije Ujedinjenih nacija o genocidu u Srebrenici.

"To su ozbiljni pritisci i upravo zbog toga kažem, nikada ga zabrinutijeg nisam vidio. Naravno, daćemo sve od sebe da se nađe rješenje", rekao je Mali i istakao da ko god poznaje Vučića mora da zna jednu stvar, a to je da predaja nikada nije opcija.

Mali je istakao da su razlozi za zabrinutost objektivni i istakao da slijede izbori za Evropski parlament, u Velikoj Britaniji, SAD i da je sada pritisak da se sve završi ako je moguće do tih izbora.

Vučić je izjavio sinoć, nakon sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, da će se Srbija boriti do posljednjeg trenutka protiv prijema Kosova u Vijeće Evrope i nacrta rezolucije o Srebrenici.