Govor u Skupštini
266

Vučić o Kosovu: Gdje je Obilić? Nema ga, vrijeme je da priznamo šta se dogodilo

Klix.ba
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL
Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je u Narodnoj skupštini Srbije kazao kako je normalizacija sa Prištinom najbolji put za Srbiju.

"Vrijeme je da priznamo šta se dogodilo. Izgubili smo godine tokom kojih smo se lagali. Nisam se odlučio za nastavak laži. Na Kosovu nema Srbije osim u školstvu i zdravstvu. Sedam godina smo se svađali i natezali, borili za Srbiju. Nismo izgubili ništa što već neko prije nas nije izgubio, mi smo krenuli vraćati Srbiju u igru. (...) Imamo dvije mogućnosti - normalizacija odnosa Beograda i Prištine,a druga zamrznuti konflikt. Taj konflikt ne znači ništa jer ga Albanci uvijek mogu odmrznuti. To ne može da postoji kao rješenje i Albanci ga neće i zato je pitanje dana kada će da napadnu Srbe. Normalizacija može biti u dva slučaja - postizanje sporazuma o nezavisnom Kosovu, a drugi je razgraničenje s Albancima ali ona je propala", rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija neće dozvoliti progon ostatka Srba sa Kosova. On je potom dodao da će dati sve od sebe, da ukoliko se ukinu takse od 100 posto, da će pokušati pronaći neko rješenje za sve. Kao argument da je postizanje normalizacije s Prištinom bolje od ignorisanja problema Vučić je provukao demografiju i ekonomiju.

On tvrdi da bi do 2060. Srbija izgubila 44 posto stanovništva ili tri miliona građana ako se svađa nastavi, a "samo" milion ako se normalizuju odnosi s Kosovom i Srbija uđe u EU između 2025. i 2030. godine. Također, tvrdi da normalizacija odnosa donosi bolje stanje za Srbiju generalno, te da odustvo pomirenja donosi situaciju koju Srbija ne može da preživi.

"Kompromis je pobjeda", poručio je Vučić.

Srbijanski predsjednik spomenuo je Obilića koji je "jednim potezom riješio Kosovo", pa upitao gdje je danas neki novi Obilić koji će problem Kosova riješiti odmah, jer on, kaže Vučić za sebe, to ne zna uraditi.

Od početka dvoiposatnog govora, Vučić je izlaganje u Skupštini počeo s historijskim rezom o vladarima Kosova, od Rimskog carstva, preko Bizantije, srpskih i albanskih vladara, do Jugoslavije pa nezavisnog Kosova.

Predsjednik Srbije se dotakao demografije, broja stanovnika u Srbiji i Zapadnom Balkanu, broja Srba i Albanaca te o negativnom priraštaju kod srpskog naroda te pozitivnog kod albanskog i drugih "muslimanskih naroda".

Vučić je naglasio kako Albanaca na Kosovu ima više od milion, tok je Srba manje od 100.000 te da je taj broj tri do četiri puta manji u odnosu na popis iz 1991. godine.

On je kazao da su nakon osam godina vladavine Slobodana Miloševića izgubili Kosovo. Nakon osam godina vladavine DOS-a, Srbija je izgubila pregovore, a Zapad na snije "zavolio", sarkastično je dodao Vučić.

Šef istočnog susjeda kroz izlaganje je u više navrata spominjao "istinu" i kako je treba priznati, kako treba prigrliti situaciju i nju iskoristiti u svoju korist, ali to, kaže Vučić, Srbi uglavnom ne znaju.

Također, podsjetio je na ratove koje je Srbija gubila i zbog koje su Srbi gubili stanovništvo kroz ubijanja i progone.

Smatrao je i da je obavezno spomenuti hronologiju novije historije i naglasak na sve i jedan pokušaj pregovora sa Prištinom koji su "prošli bezuspješno", sve od 1999. godine i poraza srbijanske vojske na Kosovu do proglašenja nezavisnosti 2008.

Predsjednik Srbije istakao je važnost ugleda Srbije i važnost Evrope i Evropske unije s kojom Srbija ima najveći udio trgovinske razmjene. On je podsjetio da samo njemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju 60.000 ljudi.

U iscrpnom govoru, Vučić je istakao nekoliko primjera loših odnosa Beograda i Prištine, kao što su 100-postotne carine i "zavrtanje ruke" od dijela međunarodne zajednice koja želi formalno priznanje Kosova.

Sjednici prisustvuju i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Bojkot sjednice ranije su najavili poslanici dijela opozicije.