Regija
16

Vučić najavio ukidanje roaminga između Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Albanije

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon zajedničke sjednice vlada Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, danas u Beogradu, da su dvije vlade gotovo u svim oblastima postigle napredak, u skladu sa Zakonom o specijalnim i paralelnim vezama te najavio ukidanje roaminga između Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Albanije.

"Poslije svih sporazuma koje potpišemo, ostaje da se razgovara i sa operaterima", rekao je Vučić i ocijenio da je ukidanje roaminga direktna korist za sve građane ovih zemalja.

Članovi dviju vlada su, kako je saopštio Vučić, razgovarali o projektima u oblasti infrastrukture kao što je izgradnja mosta Bratunac-Ljubovija i izradnje pruge Priboj-Rudo, saradnje dviju  ministarstava finansija u cilju rješavanja problema osiguranja i prekograničnog osiguranja, autobuskog saobraćaja.

"Dogovorili smo se da formiramo jedno koordinaciono telo koje bi činili ministri privrede, poljoprivrede, trgovine i ekonomskih odnosa s inostranstvom s vaše i ministarstva vanjskih poslova s naše strane kako bi prije svega doprinijeli zajedničkom razvoju proizvodnje i izlaska na treća tržišta. Razgovarali smo i o projektima donjeg toka Drine“, rekao je Vučić.

Predsjednica Vlade RS-a je kazala da "prosto nije moguće da se sjednica dvije vlade i Savjeta za sprovođenje sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske održava dva puta godišnje“ te izrazila zadovoljstvo što prilikom održavanja sastanka bar jednom godišnje dođe do konkretnih rješenja.

Ona je kazala da je jača opredijeljenost u smislu insfrastrukturnih projekata i navela kao primjer za to izgradnju mosta Ljubovija – Bratunac i carinskog terminala na pruzi Beograd - Bar kod Rudog.

Prema riječima Željke Cvijanović u oblasti poljoprivrede postoji nekoliko sporazuma koji predviđaju čvrstu vezu i to su konkretne stvari. Za projekat Podrinje je naglasila da se ne radi o partikularnom projektu već da je to razvojni program Podrinja.

"Radi se o velikom razvojnom programu Podrinja u šta se uklapaju svi projekti koje smo spomenuli, opredijeljenost za izgradnju energetskog projekta 'Srednja Drina',  izgradnja Andrićgrada je takođe angažman koji se odnosi na izgradnju Andrićevog instituta. Sve ono što smo započeli u prethodnom periodu sada dobija neku novu dinamiku“, rekla je Željka Cvijanović.

Sjednica, šesta po redu, vlada Srbije i RS-a održana je nakon dogovora o njenom održavanju tokom susreta srbijanskog premijera Aleksandra Vučića i predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Nakon današnje sjednice ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić potpisao je sa kolegicom iz RS Maidom Ibrišagić-Hrstić Sporazum o saradnji u oblasti turizma.

Ministri poljoprivrede Srbije i Republike Srpske, Snežana Bogosavljavić i Stevan Mirjanić, potpisali su protokol o stručnoj tehničkoj saradnji i Sporazum o integrisanom upravljanju vodama donjeg toka Drine.