Na pomolu veliki skandal
5

Vučić na meti njemačkog medija zbog afere Mauricijus i napada na Đilasa

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački list Die Zeit objavio je članak u kojem se navodi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koristio falsifikovane informacije izraelske grupe hakera kako bi pokrenuo kampanju protiv Dragana Đilasa.
Nakon objelodivanja velikog skandala o izraelskoj hakerskoj grupi "Tim Jorge", koji je za novac manipulisao izborima širom svijeta, grupa istraživačkih novinara u kojoj su bili i njemački novinari lista Die Zeit, sada objavljuje da je korisnik usluga te grupe bio i Vučić.

Njemački list Die Zeit je naveo da je Vučić protiv Dragana Đilasa upotrijebio informacije o navodnim tajnim računima u inostranstvu koje su mu isporučili izraelski haker.

"Vučić je tada tvrdio da je njegov politički konkurent Đilas sakrio svoj imetak po bankama širom svijeta. Potom su provladini mediji izveštavali o navodnim milionima na računima u Mauricijusu i Švicarskoj. Naposlijetku se ispostavilo da su te informacije falsifikovane", naveo je Zeit, prenosi DW.

List opisuje potom kako su novinari okupljeni u konzorcijum pod imenom "Zabranjene priče" (ForbiddenStories) mjesecima u tajnosti istraživali aktivnosti grupe "Tim Jorge", da bi u februaru objavili rezultate.

To je izazvalo medijsku pažnju širom svijeta.

Kako navodi list, Vučić se suočio sa optužbama za povezanost sa organizovanim kriminalom. Za vrijeme posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima on je pred kamerama jedne provladine televizije reagovao na optužbe tvrdeći da iza njih stoji Đilas.

Đilas je, prema tvrdnji Vučića, svoj imetak ilegalno sakrio u bankama širom svijeta. Obećao je da će detalji uskoro izaći na vidjelo.

Nekoliko dana poslije toga, podsjeća Zeit, provladina štampa počela je da objavljuje članke o Đilasovim tobožnjim računima u inostranstvu. Naslovna strana jednih novina donijela je tvrdnju da je Đilas u Švicarskoj i na Mauricijusu sakrio 6,4 miliona eura.

Nedeljama su te optužbe bile na naslovnim stranama. Novinari su tvrdili da posjeduju dokaze o računima, komentatori su govorili o pranju novca i utaji poreza.

Ministar finansija Srbije je pred kamerama mahao izvještajem prema kojem Đilas navodno posjeduje na desetine računa punih ukradenog novca. Đilas je sve poricao i sudski je osporio te tvrdnje.

Osim toga, pokazao je pismo navedene švicarske banke u kojoj ona potvrđuje da tamo nikada nije posjedovao račun. Optužbe su isparile. Njemački list potom postavlja logično pitanja: "Odakle su došle te informacije?"

"Za vrijeme prikrivenog istraživačkog rada Konzorcijuma (Zabranjene priče, prim.ur.) koji obuhvata više od 100 novinara iz 30 medijskih organizacija, 'Tim Jorge' je predstavio uslugu prema kojoj se navodno mogu pronaći svi bankovni računi označene osobe – uključujući navodno i ukupnu sumu na tim računima.

Naziv ponude je: Global Bank Scan. Investigativna platforma 'Projekat za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije' (OCCRP), koja je dio istraživačkog novinarskog konzorcijuma, u posjedu je kopije izveštaja, kojim je srpski ministar finansija očigledno mahao pred kamerama.

Izvještaj o navodnom bogatstvu Đilasa po formatu i strukturi jeste sličan izvještajima koje su novinarima prerušenim u mušterije prezentovali za vrijeme njihovog istraživanja. I zaista, više izvora OCCRP-a potvrđuju da Tal Hanan, vođa 'Tima Jorge' da stoji iza tobožnjih informacija o Đilasu", navodi njemački list.

Ističu da još nije jasno ko je bio nalogodavac.

"Moguće je da je izvjesnu ulogu odigrao jedan izraelski politički savjetnik koji je za Vučića radio još 2017, a u prošlosti je radio i za Benjamina Netanjahua. Zbog toga vladini činovnici iz Srbije ne odgovaraju na pitanja novinara koji rade za (konzorcijum) 'Zabranjene priče'", zaključuje se.