Sastanak u Briselu
0

Vučić: Mogherini snažno podržava Srbiju na putu u EU

Klix.ba
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka s Federicom Mogherini, da je šefica evropske diplomatije dala snažnu podršku za ubrzanje puta Srbije prema Evropskoj uniji.

"Složili smo se da su stabilnost i mir najvažniji za Srbiju i za Evropsku uniju", rekao je Vučić novinarima nakon razgovora s Mogherini u sjedištu Evropske komisije.

Iz ureda Federice Mogherini je, uoči susreta, najavljeno da će glavne teme razgovora biti odnosi Srbije i EU, kao i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

"Visoka predstavnica i predsjednik su se složili da je bitno da Srbija ostane posvećena procesu evropskih reformi. Također, razgovarali su o novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine s ciljem normalizacije odnosa. Ponovili su da je unapređenje dijaloga potrebno zbog regionalne transformacije obje strane - Srbije i Kosova, kako bi napredovali na evropskom putu. Na sastanku je razgovarano i o situaciji na Zapadnom Balkanu, te potrebi za istinskim pomirenjem i saradnjom za dobrobit svih", saopćeno je iz EU nakon sastanka.