"Svakih 10 sekundi"
36

Vučić meta podsmijeha jer je satiričnu statistiku o pogibiji perača prozora predstavio kao stvarnu

Piše: Er. M.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić napravio je gaf prilikom komentarisanja tragedije u kojoj su poginula dvojica radnika na gradilištu "Beograd na vodi".

On je porodicama stradalih radnika izrazio saučešće ističući kako opozicija u susjednoj zemlji ne bi trebala sakupljati političke poene na tragediji koja je potresla Srbiju.

Na konferenciji za medije iznio je "podatak" koji se odnosi na Sjedinjene Američke Države i stradanje radnika u najmoćnijoj zemlji svijeta.

"Što se tiče optužbi na račun države, ja hoću građanima... Mislio sam da to ne govorim... Hoću ljudima da pročitam samo neke podatke... Znate li da u Americi svakih deset sekundi, kada taj posao obavljaju, gine... Svakih deset sekundi ponavljam. Gine jedan od perača prozora. Svakih deset sekundi", izjavio je Vučić.

Ova izjava ne bi bila sporna da srbijanski predsjednik nije citirao satirični portal The Onion zbog čega je posto predmet zbijanja šala na društvenim mrežama.

"Aleksandar Vučić reče da u SAD svakih deset sekundi pogine perač prozora. Dakle, za dva mjeseca - 525.600. U Drugom svjetskom ratu poginulo je 418.000 Amerikanaca. Prozor mora pasti", glasi jedan od komentara na društvenim mrežama.

Susjedi su na Twitteru napisali i da je manje bilo rizično biti stanovnik Hirošime 1945. godine nego perač prozora u New Yorku 2018. godine te da u Srbiji svakih deset sekundi gostuje jedan Vučić na televiziji.

Sličan gaf imao je 2016. godine predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik koji je vjerovatno imao priliku pročitati satirični tekst Karaktera naslovljen "Arapi zahtijevaju da budu konstitutivan narod u BiH".

"Predstavnici Arapa su prije nekoliko sedmica u Sarajevu, vjerovatno u saradnji sa lokalnim muslimanima u Sarajevu Bakira Izetbegovića i ostalima, držali jedan panel na kojem se razgovaralo o tome da Arapi dobiju karakter konstitutivnog naroda u BiH i da se uvedu u politički sistem odlučivanja", rekao je Dodik vjerovatno nesvjestan činjenice da satirično štivo koristi kao relevantno.