{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vučić: Kosovo je glavna prepreka Srbije na putu ka Evropskoj uniji

F
FENA
14.5.2018. u 20:30
67
83
Vučić: Kosovo je glavna prepreka Srbije na putu ka Evropskoj uniji
67
Vučić: Kosovo je glavna prepreka Srbije na putu ka Evropskoj uniji
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako je pitanje Kosova glavna prepreka pristupanju Srbije Evropskoj uniji.
AFP koji je danas objavio intervjuu s Aleksandrom Vučićem, navodi da je EU, koja u četvrtak u Sofiji organizira summit o Balkanu, podijeljena oko nezavisnosti Kosova, koju pet članica ne priznaje. Međutim, ona traži i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, koji žele da postanu članice EU.

"Jedini veliki problem koji smatram pravom preprekom našem evropskom putu je pitanje Kosova. Na kraju, sve ovisi od Kosova", rekao je Vučić u intervjuu.

Pitanje Kosova zasjenjuje i politiku Evrope prema Rusiji, tradicionalnoj saveznici Srbije jer, kako je Vučić rekao, "u najboljem slučaju, to (ulazak u EU) je za sedam godina i međunarodna situacija će biti potpuno drugačija", prenose beogradski mediji.

"Ako me pitate da li EU oduševljava Srbe, odgovor je ne. Ali to je racionalan narod, za šta je najbolji put za Srbe i Srbiju, i svjestan je da će to pitanje (Kosova) morati da riješi na veoma bolan način", smatra Vučić. kazao je kako je "u posljednjih godinu, godinu i pol opala potpora procesu pristupanja EU ali da je i dalje daje "značajan dio stanovništva".

Vučić ipak, traži od evropskih vlasti da pošalju "snažnu poruku" u kojoj se traže "ustupci" i od Prištine. S druge strane, navodi AFP, vlasti u Prištini "misle da je srpsko priznanje nezavisnosti Kosova samo pitanje vremena".

Podsjeća se kako ni pet godina poslije potpisivanja Briselskog sporazuma kosovske vlasti nisu formirale Zajednicu srpskih opština (ZSO) na sjeveru Kosova.

Prema riječima Vučića, tek kada ZSO bude formirana "može se govoriti o mogućim rješenjima za budućnost" kao i da se o priznavanju Kosova "još nije razgovaralo i da Srbija ne želi takvo rješenje".

Prema njegovim riječima, "Srbima se mora ponuditi nešto što bi im pokazalo da su poštovani" i da "neće 30 godina poslije ratova plaćati za događanja u bivšoj Jugoslaviji".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: