Komentar iz Abu Dhabija
32

Vučić komentarisao Bidenov i Putinov govor: Niko nije govorio o miru, samo o pobjedi

S. Š.
Aleksandar Vučić (Screenshot)
Aleksandar Vučić (Screenshot)
Dan iza nas definitivno su obilježili govori predsjednika SAD-a Joe Bidena, u posjeti Poljskoj, i ruskog predsjednika Vladimira Putina - uoči godišnjice početka ruske invaziju na Ukrajinu.
Reakcije ostalih zvaničnika i svjetskih političara vjerovatno će tek uslijediti, a među prvima je svoj komentar dao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On se trenutno nalazi u Abu Dhabiju gdje je prisustvao Međunarodnom sajmu naoružanja IDEX, odazivajući se tako na poziv šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Večeras se javio uživo gdje je prokomentarisao kakve utiske nosi sa sajma, ali se dotaknuo i najaktuelnijih događaja na svjetskoj političkoj sceni.

Konkretno - Bidenovog i Putinovog obraćanja javnosti kada su sve oči bile uprte u njih.

Vučić je ocijenio da su oba predsjednika pokazala odlučnost i želju da isprave nepravde, ali nisu govorili o miru.

"Oba predsjednika su pokazala razlike, a nije bilo teško predvidjeti da se ide u dalju eskalaciju i niko nije govorio o miru, već samo o pobjedi. Za Putina, uistinu, je na strani Rusije, za Bidena Ukrajina nije mjesto gdje će Rusija da pobjedi", komentarisao je Vučić.

"Idemo ka daljim sukobima i jasno je da niko ne želi da nađe rješenje, nego svoju pobjedu. Nema nikakve sumnje da je situacija veoma teška i da će biti sve teže, ja ne očekujem promjenu u roku od 24 ili 48 sati, ali očekujem pojačane napade sa pripremljenije ruske strane i ukrajinske kontraofanzive. To će doprinijeti podizanju tenzija i nastradalih. Za nas je važno da se koncentrišemo na sebe i na pokušaj da izađemo iz krize, razmišljanje samo o sukobima i ratu i da pomno pratimo šta se tamo zbiva, i jako je bitno da pratimo situaciju", poručio je Vučić.

Također, Vučić se dotakao i priče oko uvođenju sankcija Rusiji.

"Što je situacija komplikovanija u svijetu, nama će biti teže. Nisam gledao uživo, nego kasnije Putinov govor kao i Bidenov - to je bilo pred sastanak sa šejkom, i obojica su pokazali odlučnost i želju da isprave nepravde. Da, to će sve nama predstavljati dodatni problem, mi ćemo biti u teškoj poziciji po pitanju sankcija i to je tako posljednjih godinu dana", kaže predsjednik Srbije.