{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vučić: Izručenje Orića BiH je politički motivirano, Bošnjaci nisu prihvatili moju pruženu ruku

25.6.2015. u 20:41
853
657
Vučić: Izručenje Orića BiH je politički motivirano, Bošnjaci nisu prihvatili moju pruženu ruku
853
Vučić: Izručenje Orića BiH je politički motivirano, Bošnjaci nisu prihvatili moju pruženu ruku
Foto: EPA
Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije, održao je vanrednu konferenciju za medije nakon odluke švicarskih vlasti da Nasera Orića izruče BiH a ne Srbiji.
"Želim da vam se obratim o sticaju okolnosti Orić, Haradinaja, zida, demonstracija ispred jama u koje su nas bacali da nas ne bi bilo... O pljuvanju i batinjanju samo zato što smo tražili Orića. Odluka o Oriću je politički motivisana i sve samo ne pravična", rekao je Vučić a prenosi Blic.

"Izručenje Orića Bosni i Hercegovini spada u mučne, ali i poučne stvari, pogotovo za nas Srbe. Srbija će umjeti da izvuče pouke, a one su da pitanje ratnih zločina nije uvijek pitanje pravde već politike", naveo je on.

"Od kada je taj postupak preuzeo sud u Bijeljini od suda u Beogradu, taj postupak se praktično ne vodi. Mi nemamo iluzije. Ko će da vrati oči Slobodanu Iliću i ko će da vrati desetine i desetine pobijenih Srba u Podrinju? Slobodana Ilića pominjem jer mu je svojim rukama Orić izvadio oči i preklao ga", rekao je premijer Vučić.

"Želim da vam kažem da o svakom zločinu mogu otvoreno da govorim i zato sam spreman da odem gdje god treba. Drugi treba da odgovore zašto ćute o svojim zločinima. To je naša pobjeda", istakao je Vučić.

"Da li hoćete da mi organizujemo demonstracije ispred jama? Mi nećemo da ćutimo i šta ćete da preduzmete protiv Srbije?", upitao je premijer Srbije.

"Naša politika se poslije ovog događaja neće promijeniti. Ne zato što smo slabi već zato što vjerujemo u budućnost. Moja ruka nije prihvaćema prema Bošnjacima. Čim je bila gotova ta konferencija gdje sam ponudio svoju ruku pomirenja, krenuli su sa prijetnjama. Sada kada je pušten Naser Orić, garantuju mi sigurnost. Ne treba sada da mi garantujete... Srbija neće da mijenja odnos prema Bošnjacima zbog jednog ratnog zločinca", istakao je on.

"Vidim da su drugi spremni da promijene politiku zbog jednog ratnog zločinca", dodao je Vučić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: