O odnosima u susjedstvu
223

Vučić: Hrvatska više nikad neće biti ispred Srbije, razumijem emocije Bošnjaka o Srebrenici

R. D.
Srdjan Ilic/PIXSELL
Srdjan Ilic/PIXSELL
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u posljednjem TV nastupu posebno se doticao susjeda te uporedbi s njima.

On je tako kazao kako će Srbija prije kraja sljedeće godine preteći Hrvatsku po ukupnoj stopi bruto domaćeg proizvoda (BDP) i ona nikada više neće biti ispred Srbije. Ustvrdio je kako se protiv njega u Hrvatskoj vodi kampanja "žešća i jača nego ikada" i više puta ponovio da će Srbija biti uspješnija u ekonomiji od Hrvatske i po rastu BDP-a.

Srpska bi se ekonomija prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ove godine trebala smanjiti 3,0 posto i porasti 7,5 posto u 2021.

"Panika ih je uhvatila, a da sam na njihovom mjestu i mene bi, zato što će ih Srbija do kraja sljedeće godine preteći po ukupnoj stopi BDP-a i nikada više neće biti ispred nas, nikada više", rekao je Vučić, ustvrdivši kako će to ostaviti građanima Srbije kao tekovinu.

Dodao je kako se tome veseli te rekao kako će u historiji ostati zapisano da je to učinio Aleksandar Vučić. Zar mi ne treba biti važan uspjeh naše ekonomije, upitao je, dodajući da on o Hrvatskoj ne govori ništa loše, dok je u Hrvatskoj suprotna situacija.

"Najgore gadosti, najgore laži čitam svaki dan, najgore bljuvotine. Dobri su im i Hitlerovi sljedbenici kad je protiv Vučića, zato što njima smeta samo Vučić. I nemam nikakav problem s tim. Nemam nikakav rivalitet. Kod njih je rivalitet uništiti Vučića i uništiti Srbiju. A moj rivalitet je da srpska ekonomija bude bolja od hrvatske ekonomije", rekao je.

Nikakav ja problem s njima nemam, dodao je on, "osim malo prava Srba u Hrvatskoj koja su nepostojeća", pobrojivši da u Hrvatskoj i dalje postoje spomenici i ulice s imenima vođa ustaškog pokreta.

Vučić je, komentirajući reagiranja u povodu godišnjice genocida u Srebrenici, naglasio kako je važno da Srbija pokaže pijetet prema srebreničkim žrtvama i rekao da on razumije emocije Bošnjaka, sugerirajući da te odnose treba popraviti, ali ne po cijenu poniženja i ispunjavanja svih zahtjeva, već uz dijalog o svemu.