|

Vučić: Čuo sam od Amerikanaca da će EU tražiti od Srbije da prizna Kosovo

Vučić: Čuo sam od Amerikanaca da će EU tražiti od Srbije da prizna Kosovo
75
S
SRNA
22.10.2019. u 10:03
51
komentara
75

dijeljenja
Vučić: Čuo sam od Amerikanaca da će EU tražiti od Srbije da prizna Kosovo Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić isključio je mogućnost da Beograd prizna Kosovo u aktuelnim granicama i istakao da je malo vjerovatno da će to uopšte učiniti, ali je dodao da je čuo od Amerikanaca da je EU promijenila stav i da bi od Srbije mogla tražiti priznanje.
"Do sada EU nije postavljala nikakve preduslove Srbiji. Mi smo, međutim, od Amerikanaca čuli da se to možda promijenilo, ali želimo to da čujemo od naših evropskih partnera. Ne mogu da isključim da će EU tražiti priznanje, ali to do sada nije učinila", rekao je Vučić za bečki "Standard".

Na pitanje da li će Srbija ikada priznati Kosovo kao ravnopravnu članicu međunarodne zajednice, Vučić je odgovorio da je to za Srbe teško pitanje, te napomenuo da je ideja EU bio model sporazuma dvije Njemačke, bez formalnog priznavanja od Beograda, što bi bilo jednostavnije za Srbiju.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da bi to moglo biti učinjeno samo promjenom granica ili razmjenom teritorija, on je odgovorio da ne zna šta će se desiti, ali da se ne mogu zatvoriti vrata dijalogu, te da obje strane moraju izgubiti, a ne jedna da dobije sve i priznanje i srpsku teritoriju i ljude.

"Šta bismo mi dobili? Moguće članstvo u EU za 10 godina? I ko bi nam to garantovao? Da li bi to bila garancija kakvu je dobila Sjeverna Makedonija, kojoj je bilo obećano otvaranje pristupnih pregovora?", upitao je Vučić.

On je napomenuo da za nastavak dijaloga postoji samo jedan uslov, a to je da Priština ukine takse na srpsku robu i onda da se razgovara o svim stvarima, bez preduslova.
Prijavi grešku


Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...