Propala sjednica
15

Vučić bez većine u Skupštini Grada Beograda: Nestoroviću "odbjegla" dva vijećnika

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Nakon što je konstitutivna sjednica Skupštine Grada Beograda odgođena zbog nedostatka kvoruma, Beograd se suočava s mogućnošću novih lokalnih izbora.

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) nije uspjela osigurati većinu u Skupštini grada. Na izborima održanim 17. decembra 2023. godine, SNS je osvojio 49 mandata, dok je koalicija "Srbija protiv nasilja" (SPN) dobila 43 mandata. Preostali mandati su podijeljeni između koalicijskih partnera SNS-a i drugih stranaka.

Branimir Nestorović sa liste "Mi - glas iz naroda" nazvao je dva beogradska vijećnika te liste "odbjeglim" i rekao da bi bilo dobro da se održe novi izbori u Beogradu.

Nestorović je u skupštini grada rekao da su ta dva vijećnika, koja nije imenovao, "prekinula kontakt bukvalno poslije izbora i više se nisu javljali osim preko medija i društvenih mreža".

"Maloprije sam rekao da bi bilo izvanredno da budu novi izbori, da se ti prebjezi nauče da to (prelijetanje) nosi rizik", rekao je Nestorović.

Opozicija optužuje SNS za izborne nepravilnosti i krađu glasova. Brojne primjedbe imali su i međunarodni promatrači. Evropski parlament je 8. februara 2024. godine usvojio rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i drugi predstavnici SNS-a ne isključuju mogućnost ponavljanja izbora u Beogradu kazavši kako SNS ima "legalnu, ali još ne i legitimnu većinu".

Opozicija insistira na tome da se izbori ponove, smatrajući da su rezultati nelegitimni.

U postizbornoj krizi hiljade ljudi je demonstracijama u srbijanskoj prijestolnici tražilo ponavljanje izbora, a pokušaj skupine izabranih opozicionih vijećnika da uđu u Skupštinu Beograda tokom jednog od protesta vladajući su nazvali "rušenjem ustavnog poretka".

Ako se do 3. marta 2024. godine ne formira gradska vlast, raspisati će se novi izbori u roku od 45 do 60 dana.