Komentarisao najave
90

Vučić: Ako Ukrajina prizna nezavisno Kosovo, u jednom danu bi izgubila sve što je imala

B. H.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Oleksandr Merežko, predsjednik Odbora za vanjsku politiku i međuparlamentarnu saradnju ukrajinskog parlamenta, izjavio je u ponedjeljak u intervjuu za kosovsku TV7 da se u Kijevu razmatra pitanje priznavanja Kosova.

Naglasio je da donošenje te odluke nije jednostavno, ali bi se mogla razmotriti mogućnost otvaranja diplomatskog ureda za komunikaciju u Prištini.

On je dodao da u ukrajinskom parlamentu postoje zastupnici koji podržavaju nezavisnost Kosova te da bi otvaranje ureda za komunikaciju u Prištini moglo biti odgovor na podršku koju Kosovo pruža Ukrajini.

Ambasador Ukrajine u Beogradu, Volodimir Tolkač, također je potvrdio u utorak da se u Kijevu razmatraju takve ideje.

On je u istakao da Ukrajina ima "principijelan i stabilan" stav i poštuje teritorijalni integritet Srbije, ali je poziva, kao kandidatkinju za članstvo u Evropskoj uniji, da uskladi svoju vanjsku politiku s Unijom, napose u pogledu ruske agresije na Ukrajinu.

"Upoznao sam predsjednika Volodimira Zelenskog i mislim da je mnogo mudriji i pametniji od Merezhka. Jer, zamislite da Ukrajina prizna nezavisno Kosovo, u jednom danu bi izgubila sve što je imala u svojim rukama", rekao je Vučić.

Komentirajući izjave ukrajinskih službenika, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da bi priznavanje Kosova od strane Ukrajine predstavljalo gubitak u smislu očuvanja njezinog teritorijalnog cjelovitosti.

Srbija ne priznaje neovisnost svoje nekadašnje južne pokrajine koja je proglašena 2008. godine nakon intervencije NATO-a kojom je prekinut sukob između srbijanskih snaga i etničkih Albanaca.

Beograd, koji ima bliske veze s Moskvom, je u nekoliko UN-ovih deklaracija osudio rusku agresiju na Ukrajinu i podržao njezinu teritorijalnu cjelovitost, no istovremeno odbija pridružiti se sankcijama EU-a i zapada protiv Moskve.