Dragan Šutanovac
0

"Vojska Srbije ne krije haške optuženike"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministar odbrane Republike Srbije Dragan Šutanovac izjavio je danas u Banjoj Luci da Vojska Srbije ne krije haškog optuženika Ratka Mladića.

"Jako je bitno da smo skinuli taj kliše da Vojska Srbije na bilo koji način učestvuje u sakrivanju bilo kog haškog optuženika", rekao je Šutanovac ističući da njegovo prisustvo u Banjoj Luci, dok je u Beogradu u posjeti glavni haški tužilac Serge Brammertz govori o tome, kao i da Brammertz nije ni tražio da se sastane s njim.

To ukazuje, navodi, da ne postoji nikakva sumnja u Haškom tribunalu u Vojsku Srbije u tom pogledu.

On tvrdi da su nekada zabrinjavajuće riječi, kako kaže, pojedinih pripadnika nekih manjih stranaka i nevladinih organizacija koji pokušavaju da optuže Vojsku Srbije za skrivanje haških optuženika.

Šutanovac kaže da saradnja s Haškim sudom jeste veliko opterećenje za Srbiju na njenom putu u evroatlantske integracije te da ne misli da je to korektno.

"Podsjećam, da u vremenu kada je Ante Gotovina bio na Kanarskim ostrvima, Hrvatska je krupnim koracima išla ka Evropskoj uniji i niko im nije stavljao uslov zašto on nije u Haagu. Od Hrvatske se zahtijevalo da u potpunosti sarađuje, a ne da završi proces te saradnje", rekao je Šutanovac.

Naveo je da njegova zemlja želi da tu saradnju završi što prije, ali je teško predvidjeti kada će to biti moguće.

"Sve službe u Srbiji na tome rade maksimalno i to je jedan od najvažnijih njihovih zadataka", zaključio je ministar odbrane Srbije na pres-konferenciji u Banjoj Luci nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom.