Korona u Srbiji
191

Vojska na ulicama? Vučić u nedjelju donosi odluku o mogućem vanrednom stanju

I. P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donijet će u nedjelju odluku o tome da li će proglasiti vanredno stanje u našem istočnom susjedstvu, piše Tanjug.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je u subotu da je na predsjedniku države da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoja ovlaštenja i staviti sve službe u funkciju života i zdravlja građana, uključujući i vojsku.

Kako javlja agencija Tanjug, Vučić će odluku o tome donijeti u nedjelju. Naime, on je ranije danas rekao da ne isključuje mogućnost uvođenja vanrednog stanja.

"Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsjedniku države, pismo da je ugrožena sigurnost države, zatim ga šaljemo u skupštinu. Pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsjednik Srbije, predsjednik Skupštine i Vlade, zajedničkim trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje. Onda znate šta to znači. Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, kina, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici I tako dalje", rekao je Vučić.

Vanredno stanje, prema njegovim riječima, podrazumeva najteže moguće mjere.

"Vanredno stanje zahtijeva potpunu izolaciju”, rekao je Vučić.

Podsjećamo, u Srbiji je do subote evidentirano 46 slučajeva zaraze koronavirusom.