Regija
0

Vojska i policija u Srbiji u stanju pripravnosti

Klix.ba
Sve službe bezbjednosti Srbije u stanju su pripravnosti povodom migrantske krize, rečeno je nakon sjednice Biro za koordinaciju službi bezbjednosti, prenosi B92.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković je rekao da je zaključak sjednice Biroa da se predsjedniku Tomislavu Nikoliću uputi prijedlog za sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost. Selaković je pojasnio da se stanje pune pripravnosti odnosi na sve bezbjednosne službe, obavještajne službe,

Vojsku Srbije i policiju, koje su dužne da zaštite granicu Srbije. On je dodao da se pojavljuje sve više ekonomskih migranata i da će Srbija nastaviti da se humano ponaša prema svim izbjeglicama i migrantima. O spekulacijama o ogradama i zidovima na granici, Selaković je rekao da Srbija "to neće raditi".

Sjednici su prisustvovali predstavnici ministarstava predstavnici policije, vojske i spoljnih poslova. Sjednicu Biroa je zakazao Vučić. Inače, u Beču se danas, na inicijativu ministrice unutrašnjih poslova Austrije Johane Mikl Lajtner i šefa austrijske diplomatije Sebastijana Kurca, okupilo 18 ministara zapadnog Balkana, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da će kriza potrajati, a da trenutna rješenja nisu dugoročna.

Na skupu je bilo riječi o tome da zemlje na balkanskoj ruti, posebno Srbija, ne mogu biti talac odsustva zajedničkog evropskog riješenja. Selaković je rekao i da su obdukcioni nalazi pokazali da su radnici ambasade u Libiji Jovica Stepić i Slađana Stanković nastradili od posljedica detonacije i nisu bili mučeni.