Nakon razornih potresa
26

Vojska i građani pokušavaju Glinu vratiti u normalan tok: Strah od novog zemljotresa postoji

E. M.
Mještani Gline su u samo nekoliko minuta ostali bez svega što su gradili cijeli svoj život, a ekipa portala Klix.ba je na ulicama zatekla volontere koji su vraćali ovo mjesto u normalan tok, dok su se mještani grijali u dvorištima uz vatru.

Još uvijek se sumira šteta nastala na objektima u mjestu Glina 20-ak kilometara udaljenom od Petrinje, a volonteri, pripadnici Vojske Republike Hrvatske i građani pokušavaju očistiti ulice od ruševina.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Sve to traje poprilično dugo, umorni i iscrpljeni zbog besane noći ipak su smogli snage ispričati svoju priču.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Mještanin Gline Pepo Piškor je nakon neprospavane noći odlučio jutros prošetati ulicama svog grada. Strah od novih zemljotresa još uvijek postoji.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Noć sam proveo strepeći. Noge mi se tresu, živci, kao da je potres svake sekunde. I sada kada hodam noge mi se tresu. Nisam se mogao snaći tokom zemljotresa, ležao sam, nisam znao šta bih u tom trenutku. Porušilo je bor, slike, flaše, tanjure...", kaže Piškor.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

S komšijama je noć na otvorenom proveo i Damir Glatki koji je u razgovoru za Klix.ba kazao kako je najbitnije da je glava na ramenu.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Sve drugo će se riješiti. Noć smo proveli u limenoj garaži, četiri porodice, neki su bili u autima, a niko nigdje ne ide. Pljačke su počele, ne možemo ući u kuću jer nam niko ne može reći da je sigurno", kazao je Glatki te dodao kako je nakon prvog zemljotresa bilo teško leći u krevet, ali da su se nakon svega uspjeli spasiti.

U Glini je bilo posebno teško s obzirom na to da, osim materijalne štete, ovdje ima i smrtno stradalih.